PARLAMENT BIH NEĆE ETNIČKU FEDERALIZACIJU: Usvojili rezoluciju kojom se osuđuje ta inicijativa

Odlučni

PARLAMENT BIH NEĆE ETNIČKU FEDERALIZACIJU: Usvojili rezoluciju kojom se osuđuje ta inicijativa

Bosna i Hercegovina -

Parlament Federacije BiH usvojio je danas rezoluciju kojom se osuđuje inicijativa federalizacije Bosne i Hercegovine i entiteta.

"BiH je potrebna decentralizacija i regionalizacija, a nipošto i ni po koju cenu etnička federalizacija'', rekao je u obraćanju parlamentu poslanik SDP BiH Damir Mašić.

On je naveo da narodi BiH nisu nosioci njenog suvereniteta, već je BiH "istorijski država svih njenih građana i svaki građanin je nosilac državnog suvereniteta".

"Etnička prava ne mogu biti iznad prava svakog građanina da bude slobodan i jednak u celoj državi. Dakle, narodi u BiH ne mogu biti izborne jedinice. Na izborima ne možemo imati plave, zelene, crvene ili bele kutije u koje će svako, u zavisnosti od etničke pripadnosti, ubacivati svoje glasove", kazao je Mašić.

On je naveo da je rezolucija odgovor na zaključke Hrvatskog narodnog sabora BiH, odnosno težnji HDZ BiH, koji, kao je naveo, čitav jedan narod želi privatizovati kroz tzv. HNS i uvesti ekskluzivno pravo predstavljanja naroda kroz jedan politički subjekt.

"Federalizam, kako ga pojedinci zagovaraju, je put u nestanak BiH i oni u EU koji to ne vide ili ne žele da vide očito nisu prijatelji BiH i ne mogu se posmatrati kao dobronamerni prema našoj zemlji", ocenio je Mašić.

Prema njegovim rečima, "federalizam, koji samo i isključivo etnički kriterijum uzima kao osnov za teritorijalni i administrativni sistem, samo je lep naziv za politički šovinizam koji kod mnogih može preći i prelazi u otvoreni fašizam".

Mašić je ocenio da su u BiH svi diskriminisani, a ne samo pojedinac ili neki od naroda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track