Najnovije vesti

DODIK OBJAVIO KOLUMNU: Cilj revizije je uništenje Republike Srpske, Bakir nastavlja dela svog oca!

Predsednik RS kaže da se zaobilaze pravila

DODIK OBJAVIO KOLUMNU: Cilj revizije je uništenje Republike Srpske, Bakir nastavlja dela svog oca!

Bosna i Hercegovina

Optužba za agresiju i genocid, iako podnesena protiv Srbije, trebalo je zapravo da uništi Republiku Srpsku i Srbe u BiH, smatra predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U kolumni za Glas Srpske Dodik napominje da to nikada nije krio ni Frensis Bojl, nekadašnji savetnik Alije Izetbegovića, koji je tokom rata u BiH Međunarodnom sudu pravde podneo tužbu u ime BiH.

Podseća da je Bojl za jedan sarajevski medij, nakon što je u februaru 2007. godine donesena presuda protiv Srbije, rekao da je tužba dobijena i da vlasti u BiH to moraju iskoristiti za ispostavljanje zahteva za ukidanje Republike Srpske.

Tužbom se, kako navodi, Srbija teretila da je direktno odgovorna za genocid počinjen na celoj teritoriji BiH i da je u okviru toga "isplanirala, pripremila, skovala zaveru, podsticala, ohrabrivala, pomagala, podstrekivala i počinila genocid".

Dodik ističe da je celi proces pred Međunarodnim sudom pravde bio pun manjkavosti i nelogičnosti, uz zaobilaženje pravnih pravila.

"Tada tužena SR jugoslavija nije bila članica UN, čiji organ je taj sud, pa nije ni mogla biti strana u postupku. Tužba, a i kasniji podnesci, bili su aktivnost isključivo muslimanskobošnjačke strane u BiH", piše Dodik.

On ističe da je imenovanje Sakiba Softića za agenta pred Međunarodnim sudom bilo vrlo upitno.

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

"Naime, Živko Radišić kao tadašnji član Predsedništva BiH izabran kao predstavnik koalicije koja čini i sadašnju vlast Srpske, još 1999. godine, obratio se Narodnoj skupštini Republike Srpske zbog olluke Predsedništva donesene njegovim preglasavanjem od bošnjačkog i hrvatskog člana. Predsedništvo BiH je 6. oktobra 1999. godine donelo odluku o nastavku postupka pred Međunarodnim sudom pravde povodom tužbe koju je ondašnja Republika BiH podnela protiv tadašnje SR Jugoslavije", piše Dodik.

U skladu sa Ustavom BiH, podseća on, Radišić se usprotivio takvoj odluci i o tome obavestio Narodnu skupštinu Republike Srpske, koja je dvotrećinskom većinom to proglasila destruktivnim po životni interes Republike Srpske.

"Pritom je Narodna skupština zaključila da u skladu sa Ustavom BiH sporna odluka nije stupila na snagu, te da je time i povučena tužba BiH protiv SRJ", navodi Dodik u kolumni.

FOTO: Printscreen/RTRS
FOTO: Printscreen/RTRS

Ocenio je da je nakon toga bošnjačka strana čekala iduću priliku, te u januaru 2002. godine pokušava na kvarno, u predlogu budžeta BiH za tu godinu, da obezbedi 463.414 KM pod stavkom "finansiranje agenta BiH pred Međunarodnim sudom".

"I ova odluka je donesena preglasavanjem Radišića, na šta je on ponovo u skladu sa Ustavom BiH uzjavio da je to destruktivno po životne interese Srpske. Opet je zasedala Narodna skupština Republike Srpske i potrebnom dvotrećinskom većinom potvrdila Radišićevu izjavu, pozivajući se pritom i na svoju odluku od oktobra 1999. godine o povlačenju tužbe BiH zbog neslaganja Republike Srpske", piše dalje Dodik.

Kvarna igra, dodaje on, nastavlja se 4. oktobra 2002. godine u vreme opštih izbora.

FOTO: Beta
FOTO: Beta

"Održava se sednica Predsedništva BiH i ponovo preglasavanjem Radišića donosi odluka o imenovanju Softića za agenta BiH. Ta odluka nije ni objavljena u Službenom glasniku, pa nije ni stupila na snagu", podseća Dodik u kolumni.

On kaže da je zatim nastalo zatišje koje je trajalo do maja prošle godine kada se lažni agent Softić obratio Međunarodnom sudu, tražeći odgovor da li je i dalje agent BiH koji može podneti zahtev za reviziju presude iz 2007. godine.

"Već sutradan dobio je odgovor da ne može i da je potrebna nova odluka Predsedništva BiH za reviziju. To ne smeta Bakiru Izetbegoviću da početkom ove godine najavi reviziju, uz tvrdnju da će to izazvati najveću krizu u BiH nakon Dejtona", piše Dodik u kolumni.

FOTO: RTRS
FOTO: RTRS

On je ocenio da Bakir Izetbegović nije ništa drugo nego nastavljač misli i dela oca Alije i njegove Islamske deklaracije.

"Žrtvovaću mir za nezavisnost BiH, govorio je Alija. Žrtvovaću stabilnost za reviziju, govorio je Bakir. Alija sa svim svojim značajem, uspio je samo pokrenut krvavi rat, da bi kao posljedicu dobio zemlju podijeljenu po nacionalnim šavovima, dok Bakir odlično uspeva rasturati i ono malo poverenja u BiH, uzdajući se u podršku iz zapadnog sveta, ponajviše SAD", piše Dodik u kolumni.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 28.03.2014

(Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...