BOSANSKI GENERALI SPREMNI ZA RAT: Na tajnom sastanku skovali pakleni plan!
Foto: Printscreen Ebrcko.net

Gde ima dima

BOSANSKI GENERALI SPREMNI ZA RAT: Na tajnom sastanku skovali pakleni plan!

Bosna i Hercegovina -

Na tajnom sastanku desetak penzionisanih generala Armije BiH, od kojih se neki nalaze na spisku optuženih za ratne zločine, odlučeno je da će se svim sredstvima braniti teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Prema pisanju pojedinih bosanskih medija, ovaj sastanak je održan 22. marta ove godine, a uz bošnjačke generale prisustvovali su i niži oficiri.

Između ostalih, ovom sastanku su prisustvovali general Vahid Karavelić i Ramiz Dreković protiv kojih se u Tužilaštvu BiH od 2006. vodi istraga zbog navodnog granatiranja i snajperisanja u sarajevskim opštinama koje su tokom rata bile pod kontrolom bosanskih Srba.

Na sastanku su bili i generali: Rašid Zorlak, Nehru Ganić. Sulejman Vranj, Hamid Bahto, Džemo Merdan. Prema navodima nekih bosanskih medija, u usvojenim zaključcima se ukazuje na "potrebu animiranja svih patriotskih snaga i suprotstavljanja svakom nasrtaju na suverenitet i teritorijalni integritet BiH".

"Ukoliko se nešto ne uradi na ovom planu, generali će svoje aktivnosti proširiti na celu teritoriju zemlje i pozvati sve patriotske snage, bez obzira na politička opredeljenja, na budnost i otpor bilo kojoj opstrukciji i oportunizmu, bez obzira na to s koje strane dolazio", navode bosanski mediji tvrdeći da su glavnu reč vodili ratni komandanti Prvog i Petog korpusa tzv. Armije BiH Vahid Karavelić i Ramiz Dreković.

Međutim, sagovornici "Vesti" ističu da nije reč o tajnom, već javnom sastanku nekadašnje Patriotske lige koja je uredno registrovana na prostoru Federacije BiH.

"Tom sastanku su prisustvovali i generali s početka rata, oni koji su formirali odrede unutar Patriotske lige, Fikret Muslimović, Fikret Prevljak i Nenad Ajnadžić i čija imena se dovode u vezu sa zločinima nad Srbima i Hrvatima. Međutim, mnogo je važnije da je ovom skupu prusustvovao i Bakir Izetbegović i da su zaključci sa skupa zapravo otvoreno pozivanje na novi rat u Bosni protiv svakog ko će se suprotstaviti daljoj unitarizaciji BiH", ističe Dževad Galijašević, stručnjak iz oblasti bezbednosti.

Mnogo oprezniji u ocenama je Milomir Savčić, penzionisani general VRS i predsednik Boračke organizacije RS."Svi pričaju o tom sastanku, ali niko ništa ne zna pouzdano, pa zato tome i ne bih davao bilo kakav značaj. Legitimno je pravo nekadašnjih kolega i saboraca da se okupljaju i ti susreti sami po sebi ne znače ništa, a najmanje pozive za rat. Uostalom, suludo bi bilo očekivati te pozive od ljudi koji odlično znaju šta je rat. Sva tri entiteta moraju da brane BiH u onim, Dejtonskim okvirima, jer sve drugo zaista vodi u nove sukobe - ističe Savčić.

Penzionisani general Vojske RS Dragomir Keserović kaži da bi tajno okupljanje ratnih komandanata bošnjačke vojske trebalo da zabrine svakog ko se zalaže za mir u BiH."Zamislite situaciju da su se penzionisani generali i visoki oficiri VRS negde tajno sastali i doneli zaključke u kojima pozivaju na mobilizaciju patriota u RS? Verovatno bi se o tome, već sledećeg dana raspravljalo i na Savetu bezbednosti UN, a o reakcijama iz Sarajeva ne smem ni da razmišljam", kazao je Keserović.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti Kurir TV 29.03.2017: Koliko je automobila prodato na Sajmu za samo 2 dana

(Vesti online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track