DŽONSON SA PREMIJERKOM REPUBLIKE SRPSKE: Cvijanovićeva pričala o ekonomskim reformama
Foto: Anadolija

Poseta

DŽONSON SA PREMIJERKOM REPUBLIKE SRPSKE: Cvijanovićeva pričala o ekonomskim reformama

Bosna i Hercegovina -

Šef britanske diplomatije Boris Džonson razgovarao je u Sarajevu sa premijerima Republike Srpske i Federacije BiH Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u BiH, prenela je RTRS. Premijerka Cvijanović obavestila je Džonsona o ekonomskim reformama koje je Vlada Republike Srpske sprovela u poslednjem periodu, te dinamici realizacije mera koje su definisane Reformskom agendom za BiH.

Ona je, kako se navodi, prenela da je Republika Srpska ispunila sve obaveze koje je preuzela u okviru Reformske agende i sa žaljenjem konstatovala da je današnjim neusvajanjem Zakona o akcizama u parlamentu BiH dovedena u pitanje i ona i aranžman BiH sa MMF-om.

Na sastanku je bilo reči i o setu mera koje Vlada Republike Srpske sprovodi u cilju suzbijanja sive ekonomije, regulativi u oblasti fiskalne politike, te ključnim programima koji se realizuju u pravcu stvaranja uslova za unapređenje poslovnog ambijenta i stimulisanja razvoja privatnog preduzetništva.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Velike Britanije naglašena je dobra saradnja vlada Republike Srpske i Federacije BiH na ujednačavanju zakona i donošenju sličnih rešenja u ekonomskoj oblasti. Cvijanovićeva je, kako se ističe, ponovila da entitetske vlade treba da budu motor kretanja u BiH, kao nosioci razvoja, obaveza i ustavnih ovlaštenja i svih pitanja relevatnih za život građana.

Na sastanku je bilo reči i o bezbednosnim temama, sa osvrtom na terorizam kao pretnju na globalnom nivou.Britanski šef diplomatije, koji je danas stigao u zvaničnu posetu BiH, razgovarao je u Sarajevu i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem i ministrom spoljnih poslova biH Igorom Crnadkom.Predsedavajući Saveta ministara BiH i britanski šef diplomatije ocenili su da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri, ali i da se mogu još unapređivati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track