OBJAVLJENA IMENA 741 MUDŽAHEDINA U BIH: Spisak napravile američke obaveštajne službe
Foto: Shutterstock

Terorizam

OBJAVLJENA IMENA 741 MUDŽAHEDINA U BIH: Spisak napravile američke obaveštajne službe

Bosna i Hercegovina -

Jedan banjalučki portal objavio je 741 ime pripadnika zloglasnog odreda "El mudžahedin", koji imaju državljanstvo BiH.

Imena mudžahedina objavio je portal srpskacafe.com a banjalučke Nezavisne novine prenose da to ukazuje koliko su bošnjačke vlasti posle potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bile velikodušne i kapom i šakom delile državljanstva BiH mudžahedinima i arapskim borcima koji su ratovali na strani Armije BiH.

U posedu portala srpskacafe.com, naime, su podaci za 741 pripadnika zloglasnog odreda "El mudžahedin", njihovi lični podaci, adrese stanovanja, kao i datumi kada su primljeni u bh. državljanstvo.

Pored toga, na spisku se pored imena novih državljana BiH precizno navodi i naziv organa vlasti u Federaciji BiH preko kojeg su mudžahedini primljeni u bh. državljanstvo, kao i imena službenika koji su ih evidentirali u matične knjige.

"Reč je o spisku koji su napravile američke obaveštajne službe nedugo nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine. Amerikanci su tada prikupljali precizne podatke o svim arapskim borcima i bivšim pripadnicima "El mudžahedina" nakon što je otkriveno da je jedan broj terorista, koji su izvršili napad na Njujork i Vašington, za vreme rata boravio u BiH i da su se borili na bošnjačkoj strani", otkrivaju izvori portala srpskacafe iz obaveštajno-bezbednosnih krugova.

Oni dodaju da se značajan broj lica sa navedenog spiska i danas nalazi u BiH, poput zloglasnog Ajmana Avada, glavnog oficira za bezbednost odreda "El mudžahedin", koji nesmetano živi u zeničkom prigradskom naselju Perin han.

Avad se na pomenutom spisku nalazi na strani 118. pod rednim brojem 77.

"Takođe, jedan broj mudžahedina sa spiska, koji su dobili državljanstvo BiH, danas se nalazi u Siriji i Iraku. U tim zemljama ratuju na strani terorističke Islamske države", ističu sagovornici portala srpskacafe..

Na spisku od 741 pripadnika "El mudžahedina", koji su posle završetka rata u BiH dobili bh. državljanstvo, ubedljivo najviše je Sirijaca - čak 108.

Posle njih slede Egipćani, od kojih je 87 primljeno u bh. državljanstvo, zatim Jordanaca 80, Sudanaca 76, Alžiraca 75, Tunižana 49, Turaka 43.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track