DODIK NA KOMEMORACIJI: Jasenovac obeležiti kao mesto genocida nad SRBIMA, a ne mesto žrtava rata
Foto: Dado Đilas

Sećanje na stradale

DODIK NA KOMEMORACIJI: Jasenovac obeležiti kao mesto genocida nad SRBIMA, a ne mesto žrtava rata

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na komemoraciji u Donjoj Gradini da RS nema nameru da destabilizuje region, da je opredeljena za trajni mir, ali da traži da se Jasenovac obeleži kao mesto genocida nad srpskim narodom, a ne kao mesto žrtava rata.

"Srbi su narod koji je najviše stradao u 20 veku. Ovaj vek teba da bude vek našeg okupljanja, ne da bi se drugima revanširali, već da nam se više nikada ne bi desilo stradanje kao ono u Jasenovcu", kazao je Dodik na komemoraciji povodom Dana sećanja na žrtve ustaških zločina u koncentracionom logoru Jasenovac.

On je naveo da je Republika Srpska stvorena da bi tamošnji Srbi bili slobodni.

"RS je za nas sinonim za našu slobodu i ne možemo se je odreći", istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbi u Bosni i Hercegovini nisu sigurni da "BiH može biti mesto koje će zaštiti Srbe", ali su sigurni da će to učiniti RS i Srbija.

Dodik je upozorio da Hrvatska država dozvoljava da u Jasenovcu, "mestu gde je stradalo 500 hiljada Srba i na desetine stotina Jevreja i Roma" stoji natpis "Za dom spremni", što je bio ustaški pozdrav.

Predsednik RS je naglasio da su Srbima potrebne "moćne Republika Srpska i Srbija", zahvalivši se premijeru Srbije i novoizabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je poručio da se srpskom narodu više nikada neće desiti "Bljesak" i "Oluja".

U Donjoj Gradini, najvećem stratištu koncentracionog logora Jasenovac, danas se odžava komemoraciija koju su zajednički organizovale vlade Republike Srpske i Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track