NEĆE BITI RATA U BIH NITI U SUSEDSTVU: Komandant Eufora obećao očuvanje mira u regionu!
Foto: Fena Printskrin

Dosta sukoba

NEĆE BITI RATA U BIH NITI U SUSEDSTVU: Komandant Eufora obećao očuvanje mira u regionu!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Komandant Eufora, generalmajor Anton Valdner, izjavio je da smatra da u BiH ili u susedstvu neće biti rata.

"Ova zemlja (BiH), uz ogromnu međunarodnu podršku, već dve decenije održava mir i stabilnost. Ne vidim bilo kakve indikacije da će se to promeniti. Ne vidim da će se bilo kakav rat desiti ovde ili u susedstvu. Činjenica je da ovde nema sukobljavanja oko teritorija sa komšijama", rekao je Valdner u intervjuu za "Dnevni avaz".Kako je objavljeno na portalu avaz.ba, novi komandant Eufora je tako prokomentarisao izjavu predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera za "Fajnenšel tajms" u kojoj je spominjao mogući rat na Balkanu i u BiH.

Valdner smatra da je činjenica da su OSBiH "jedna od uspešnih priča i da su uspele okupiti pripadnike svih naroda da nose istu uniformu".

"Moje mišljenje je da je reforma sektora bezbednosti jedan od velikih uspeha koji su ovde postignuti. Gledajući odavde, ne vidim isto što i Junker", istakao je on za Avaz. List podseća da je Valdner uzburkao regionalnu javnost najavom da neće "oklevati da pozove rezervne snage u slučaju da budu potrebne...".

"Dok sam se pripremao za ovu funkciju, ustanovio sam da je došlo do bitnog smanjivanja broja snaga od onog početnog u sastavu SFOR. Imamo ograničen broj ljudi, a mandat je još, manje ili više, isti. Dakle, ako bismo u određenim okolnostima želeli da reagujuemo, trebali bismo pozvati rezervne snage. U našim planovima postoji nekoliko koraka za dovođenje pojačanja za Eufor", kazao je Valdner i dodao da je tu izjavu dao kako bi podsetio na to, a ne da uputi neku određenu pretnju.

On je naveo da "nema potrebe za pokazivanjem mišića korišćenjem vojnih snaga"."Ja mislim da problemi i poteškoće s kojima se ova zemlja suočava nisu vojne prirode. Zašto poslati borbenu grupu ovamo? Šta bi ona radila?", konstatovao je.On je istakao da u BiH Eufor izvodi vojne vežbe tako što svake godine dovodi rezervne snage koje su im dodeljene i da će sledeća biti sredinom oktobra ove godine, ali da još nije odlučeno gde će biti održana.Valdner je naveo da smatra da pretnja od terorizma postoji, kao što postoji u celoj Evropi.

"Ako bih pravio poređenje i davao ocenu šta je verovatnije, da će se teroristički napad desiti ovde ili negde drugde, moj je osećaj i procena da su teroristički napadi namenjeni da maksimalno privuku publicitet. Takav publicitet može se privući napadom u jednom od velikih gradova na Zapadu. Naša procena je da je nivo opasnosti još nizak", kazao je Valdner.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track