(VIDEO) RADNICI SRPSKE TRAŽE SVOJA PRAVA: Prvomajska šetnja održana i u Banjaluci
Foto: Youtube Screenshot/branko Tomic

Protest

(VIDEO) RADNICI SRPSKE TRAŽE SVOJA PRAVA: Prvomajska šetnja održana i u Banjaluci

Bosna i Hercegovina -

Protestnom šetnjom od Trga Krajine do parka "Mladen Stojanović" u Banjaluci, gde je pročitan prvomajski proglas, Savez sindikata Republike Srpske danas je obeležio Međunarodni praznik rada, 1. maj.

U protestnoj šetnji pod motom "Probudimo se i vratimo naša prava i dostojanstvo", učestovalo je oko pet stotina radnika. Nisu učestvovali članovi sinkadata pravosuđa, policije i uprave.

Radnici su uz zviždaljke nosili i transparente na kojima je ispisano "Revolucija jedina solucija", "Okreni se radu, a ne korupciji", "Radnik nije jednako rob"… Savez sindikata RS je u proglasu zatražio od vlade da se uključi u socijalni dijalog i učestvuje u pregovaranju, a ne da se ponaša kao arbitar, da se zaključi opšti kolektivni ugovor, te da granska udruženja poslodavaca pristupe pregovaranju i zaključivanju posebnih kolektivnih ugovora.

Još je zatraženo povećanje plata i veća socijalna pravda, redovne plate i uplate doprinosa, javnu listu poslodavaca koji ne isplaćuju redovno plate i ne uplaćuju doprinose, realizaciju programa socijalnog zbrinjavanja, kao i povećanje visine i dužine naknade za vreme nezaposlenosti.

Zatraženo je i donošenje Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radnom mestu, Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju, kao i dosledna primena donetih zakona i ostalih propisa.

Sindikalne vođe ukazale su na loš položaj radnika u RS, koji je dodatno pogoršan donošenjem reformskog Zakona o radu.

Predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić ocenila je da radnici trpe posledice promašenih reformi, plaćaju račune koje bi morali da plaćaju oni koji su ih napravili, kao i da su javna preduzeća u krizi.

Mišićeva je istakla je da su odlučili da Međunarodni praznik rada obeleže protestnom šetnjom "jer oni koji slave 1. maj nisu uradili ništa da radnici mogu da slave svoj dan". "Slave ga oni koji ne trebaju da ga slave, a protestvuju oni koji bi trebalo da ga slave", istakla je ona. U parku "Mladen Stojanović" radnicima je poslužena porcija "soloW pasulja, čime je simbolično poručeno "opasuljite se".

Po prvi put ove godine Policijska uprava Banjaluka zatražila je od Saveza sindikata da plati troškove angažovanja policije na obezbeđenju protestne šetnje u iznosu većem od 1.500 evra.

Policijska uprava Banjaluka saopštila je ranije da, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja RS, troškove angažovanja pripadnika policije na obezbeđenju skupa snosi organizator, dok iz Sindikata tvrde da, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, nisu tražili da policajci obezbjeđuju ovaj skup.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track