ZBOG OVIH REČI POČEO JE POKOLJ VOJNIKA JNA U DOBROVOLJAČKOJ: Evo ko je naredio masakr pre 25 godina!
Foto: Youtube/Printscreen

Godišnjica stradanja

ZBOG OVIH REČI POČEO JE POKOLJ VOJNIKA JNA U DOBROVOLJAČKOJ: Evo ko je naredio masakr pre 25 godina!

Bosna i Hercegovina -

Danas se navršava 25 godina od napada na Dom JNA i kolonu vojnika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u kome su poginula 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Prvi napad je izvršen 2. maja 1992. na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključile struju, vodu i telefone.

Sutradan, 3. maja, napadnuta je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, sa generalom Luisom Mekenzijem na čelu. Napadom su rukovodili tadašnji član (krnjeg) Predsedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Prema transkriptu presretnutog razgovora radio-vezom, Zaim Backović Zagi izdao je naređenje za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj u Sarajevu 1992.

Zagi je na zahtev Prenja da se odobri napad na komandu naredio:

"Naređenje od Zagija za sve jedinice! Sva pokretna vozila neprijatelja uništiti. Pripremiti zapaljive smjese i sve spaliti. Ponavljam, sva pokretna vozila od neprijatelja uništiti i paliti sve. Blokirati ulicu i odmah po njima. Obarajte stabla da se ne mogu milimetar pomaknuti. Nema prolaza Unprofor vozilima dok predsjednik ne bude u Predsjedništvu. Odmah, odmah, zarobiti sve. Neka sve jedinice koje su blizu Dobrovoljačke dejstvuju po vojsci", naredio je Backović.

(EKP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14H UŽIVO: Vučić odgovorio Zaevu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track