U ISTOČNOM SARAJEVU OBELEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA: Zločin u Dobrovoljačkoj ne sme biti zaboravljen!
Foto: RTRS

Služen parastos i položeni venci

U ISTOČNOM SARAJEVU OBELEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA: Zločin u Dobrovoljačkoj ne sme biti zaboravljen!

Bosna i Hercegovina -

U Miljevićima u Istočnom Sarajevu obeležava se 25 godina od stradanja pripadnika ЈNA u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Ove godine godišnjica se ne obeležava u Sarajevu u zbog ponašanja kantonalnih i federalnih vlasti koje nisu garantovale bezbednost učesnika.

U Hramu Svetog velikomučenika Georgija služen je parastos, a nakon toga su položeni venci na Spomen-krst na Vojničkom groblju.

Danas je još jednom poručeno da zločin u Dobrovoljačkoj ne sme biti zaboravljen.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u ЈNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih falangi kojima su komandovali osvedočeni preratni sarajevski kriminalci.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Zelene beretke u Dobrovoljačkoj

Pripadnici Zelenih beretki okupili su se danas u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u sadašnjoj ulici Hamdije Kreševljakovića, kako bi odali počast saborcima koji su stradali 2. maja 1992. godine, kako su naveli “u odbrani Sarajeva”. U istoj ovoj ulici, tog dana pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP i Teritorijalne odbrane RBiH napali su kolonu u Dobrovoljačkoj ulici i ubili 42 vojnika JNA.

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track