IZETBEGOVIĆ MONOPOLIZUJE IZDAVANJE PASOŠA U BIH: Hitno postavio direktora nadležne Agencije
Foto: Profimedia

Mimo propisa

IZETBEGOVIĆ MONOPOLIZUJE IZDAVANJE PASOŠA U BIH: Hitno postavio direktora nadležne Agencije

Bosna i Hercegovina -

SDA je po hitnom postupku preuzela kontrolu nad Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka (IDDEEA) BiH u nameri da blokira izgradnju objekta u kom bi bilo njeno sedište u Banjaluci, saznaje Glas Srpske.

Savet ministara BiH imenovao je Arifa Nanića za vršioca dužnosti direktora IDDEEA iako on nije razrešen sa pozicije člana Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, zbog čega je došao u sukob interesa. Nanića je prije imenovanja u IDDEEA trebalo da razriješi Parlament BiH, koji ga je i imenovao za člana Kancelarije za razmatranje žalbi. Razlog za žurbu je uklanjanje Radivoja Trbića, koji je kao zamenik direktora vodio IDDEEA nakon što je ostavku na tu poziciju podneo Edim Nesimi.

"Cilj je veoma jasan, a to je da ne bude raspisan tender za izgradnju zgrade u kojoj bi bilo sedište IDDEEA, iako građevinska dozvola za predviđenu lokaciju u Banjaluci ističe u septembru. Tender za izgradnju zgrade gotovo sigurno neće ni biti raspisan do isteka građevinske dozvole. SDA hitnim i nezakonitim imenovanjem Nanića na mesto vršioca dužnosti direktora IDDEEA namerava da spreči izgradnju zgrade na lokaciji koja je vlasništvo Vlade RS", rekao je sagovornik Glasa Srpske iz Saveta ministara BiH.

Nanić juče nije odgovarao na telefonske pozive, a portparol IDDEEA Branimir Gojković kaže da očekuju da će problem u vezi sa raspisivanjem tendera za izgradnju zgrade biti rešen.

Gojković kaže da ne može da precizira kada će problemi u vezi sa pasošima biti rešeni.

"Do manjih kašnjenja u izdavanju pasoša dolazi zbog tehničkih problema kod dobavljača firme "Milbauer", sa kojim smo zaključili ugovor. Očekujemo da će oni nabaviti dovoljnu količinu repromaterijala i normalizovati proces", kaže Gojković i dodaje da IDDEEA priprema raspisivanje tendera za nabavku pasoša u trajanju od četiri godine.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izjavio je da je zastoj u izdavanju pasoša rezultat tehničkih problema, tvrdeći da će to ubrzo biti rešeno.

"Došlo je do zastoja u nabavci papira za pasoše, ali to pitanje bi trebalo da bude riješeno u roku od desetak dana. Najvažnije je da osiguramo kontinuitet izdavanja pasoša", kazao je Osmanović, potvrdivši da deo građana nije dobio pasoš u zakonski predviđenom roku od 30 dana.

(Glas Srpske)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track