(VIDEO) OSIPANJE SDA UGROŽAVA BIH: Bakira napuštaju najverniji, parlamentarna većina sumnjiva
Foto: Printscreen

Previranja

(VIDEO) OSIPANJE SDA UGROŽAVA BIH: Bakira napuštaju najverniji, parlamentarna većina sumnjiva

Bosna i Hercegovina -

Nakon Senada Šepića iz te stranke isključeni su Salko Sokolović i Sadik Ahmetović koji su ranije sa Šepićem oformili nezavisni poslanički klub u Predstavničkom domu PS BiH

U izjavi za našu RTSR Ahmetović kaže da neće vratiti mandat SDA. Šemsudin Mehmedović do daljeg ostaje član stranke.

Da li u BiH ima parlamentarne većine - pitanje je na koje partneri u vlasti daju različite odgovore? Sadik Ahmetović i Salko Sokolović nisu više članovi SDA u čijem stvaranju su 90-tih aktivno učestvovali. Zbog upornog odbijanja da podrže set zakona o akcizama ali javnih kritika lidera Bakira Izetbegovića zaradili su "crveni" karton za isključenje.

"Ukoliko ranije isključeni Šepić te Sokolović i Ahmetović imaju dosljdnosti o onome što govore onda će to najbolje pokazati ako vrate mandat SDA koji su dobili kao kandidati ove stranke", rekao je potpredsednik SDA Šefik Džaferović.

Sadik Ahmetović ne pomišlja da vrati mandat. Optužuje rukovodstvo SDA da iz stranke proteruju svakoga ko misli svojom glavom a da "žmire" na korupciju i kriminal u sopstvenim redovima. "Činjenica da nemaju snage da kaznenapadače na Adila Osmanovića u Srebrenici i da se ne mogu odrediti naspram dela rukovodstva koji imaju optužnice sve to govori o stanju u stranci. Јa nastavljam svoj posao i rad da štitim one koji su me izabrali a to su Bošnjaci iz Republike Srpske", istakao je poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Sadik Ahmetović. Bez obzira što su trojica poslanika napustila Klub SDA a Šemsudin Mehmedović na dobrom putu da to isto uradi, iako su glasanja o setu zakona o akcizama kao i izmenama Izbornog zakona pokazala krah bh parlamentarne većine, Šefik Džaferović uvjerava da ona i dalje postoji mada njegovi koalicioni partneri iz Srpske ne misle tako. "Parlamentarna većina je sada svedena sa 25 na 22 i ona još uvek postoji", dodao je Džaferović.

"Nema parlamentarne većine zato što ja lično smatram da parlamentarnu većinu treba definisati u skladu sa potrebama naroda i da će se to rešavati od slučaja do slučaja", smatra predsednik SDS-a Vukota Govedarica. Kao odgovar na svojevrsne ucene hrvatskih političara da neće biti izbora 2018-te ako ne prođu izmene Izbornog zakona BiH, SDA je odbacila njihov predlog ali je time ostavila otvoreni "front" sa HDZ-om BiH .

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track