RUSIJA TRAŽI ISPLATU RATNOG GASA OD BIH: Dugovanja iznose čak 98 miliona dolara
Foto: Profimedia

Čist račun

RUSIJA TRAŽI ISPLATU RATNOG GASA OD BIH: Dugovanja iznose čak 98 miliona dolara

Bosna i Hercegovina -

Vlada Ruske Federacije zatražila je od zvaničnih institucija Bosne i Hercegovine (BiH) isplatu ratnog duga za gas, koji trenutno iznosi 98 miliona dolara, piše "Dnevni avaz".

Reč je o dugovanjima nastalim prema ruskom Gaspromu za gas isporučen od 1991. do 1995. godine.

U Moskvi će danas tim povodom biti održan sastanak predstavnika ruske vlade i ministarstava finansija i spoljne politike i ekonomskih odnosa BiH, kako bi našli zajedničko rešenje. Ovaj dug iznosio je ukupno 104,8 miliona dolara, a od 2009. godine, kada je počela otplata, Federacija BiH vratila je svega 5,9 miliona KM (3,34 miliona dolara), piše list.

Kompanija "Gas-Res" iz Banjaluke nedavno je sa Gaspromom potpisala ugovor u kojem nema obaveze plaćanja za ratni dug, što znači da preostalih 98 miliona dolara u ovom trenutku padaju na Federaciju BiH, navodi se u tekstu. Dalje se dodaje da je pre nekoliko godina parafiran sporazum između vlada Republike Srpske i Federacije BiH o tome da svaki entitet mora da izmiri po polovinu duga, ali da sporazum nikada nije ratifikovan u Narodnoj skupštini Srpske.

Ovaj zahtev ruske strane došao je nakon dogovora o tome da Moskva isplati BiH obaveze bivšeg ŠSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom u iznosu od 125,1 milion dolara. Nakon dogovora u Rusiji o isplati klirinškog duga, BiH nije rešila pitanje ratnog duga za gas, što Rusi sada potenciraju, a o čemu su upoznati i u kompaniji "BH gas" i u Ministarstvu inostranih poslova BiH, navodi Avaz.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Putin vs novinari!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track