Najnovije vesti

(VIDEO) STANOVNICI BIJELJINE U PANICI: Sve više zmija u centru grada
Foto: RTRS

Najezda

(VIDEO) STANOVNICI BIJELJINE U PANICI: Sve više zmija u centru grada

Bosna i Hercegovina

Prethodnih dana u mnogim gradovima u Srpskoj su primećene zmije nasred ulica, u Bijeljini na dve lokacije. Uznemireni prolaznici odmah su fotografije postavili na društvene mreže, upozoravajući ostale na pojavu ovih gmizavaca.

Veterinari kažu da su u pitanju neotrovne zmije - smukovi i belouške i da nema razloga za paniku, iako prizor zmije u centru grada nimalo nije prijatan.

Pojava zmija u centru grada zabrinula je stanovnike Bijeljine. Smatraju da su ih česte poplave prethodnih godina naterale da se pojave na mestima gde ih ranije nije bilo.

Ipak, razloga za paniku nema, kažu veterinari, jer je normalno da dolaskom toplijih dana i zmije izađu iz svog legla. U ovom delu Srpske prisutne su samo dve vrste zmija-neotrovnica, smukovi i belouške. Zmije inače ne napadaju ljude osim kad su ugrožene, a u isto vreme regulišu brojnost štetočina, miševa i pacova.

"Moje mišljenje je da zmiju treba pustiti da ode, jer kako je došla, tako će i otići. Nema ovde otrovnica, zmija može napasti čoveka, ugristi ga ako je zgazi. Kod tih ugriza se odmah mora da se ide doktoru jer zmija u svojim ustima ima veliki broj bakterija koje samo mogu izazvati infekciju, ali otrova te zmije nemaju. Za sada, evo koliko dugo sam ja u Bijeljini od rođenja, nikada se nije pojavila otrovna zmija", priča Sandro Mađarac, veterinar.

Ni u Domu zdravlja nisu zabiležili ujed zmije otrovnice. Ipak, i ujed neotrovnice može biti neprijatan i izazvati određene tegobe. Obavezno se treba javiti doktoru, kako bi se rana adekvatno zbrinula.

"Ono što je karakteristično kod svih ujeda zmija jesu dve ranice koje ne krvare, može da se javi crvenilo i otok koji kasnije promeni boju. To je nešto što je karakteristično kod svih ujeda", ističe Branimir Vuković iz Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bijeljina.

Iz Doma zdravlja Bijeljina poručuju da imaju sve potrebne medikamente u slučaju ugriza zmije otrovnice.

(RTRS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...