(VIDEO) BIH DOBIJA SUPER ZATVOR: Ni ptice neće moći da pobegnu
Foto: Youtube screenshot/Dnevni avaz

konačno

(VIDEO) BIH DOBIJA SUPER ZATVOR: Ni ptice neće moći da pobegnu

Bosna i Hercegovina -

Nakon što su izgrađeni svi objekti zatvorskog kompleksa državnog zatvora u Vojkovićima (Istočna Ilidža), u toku je i finalizacija radova na spoljnom i unutrašnjem uređenju, a očekuje se, kako je rekao Strahilo Subašić, šef gradilišta, da će krajem juna svi radovi biti okončani.

"Završetak građevinske faza, koju izvodi OHL ŽS, kompanija koja je generalni izvođač radova, očekuje se krajem juna. Radovi su izvedeni po najsavremenijim propisima, po najstrožim kriterijumima što se tiče sigurnosti tako da se može reći i da je s aspekta kvaliteta izvedenih radova i bezbednosti sve na visokoj evropskoj lestvici", kaže Subašić.

Zatvor se sastoji od ukupno deset objekata, od kojih su tri namenjena smeštaju osuđenika i jedan pritvorenika, dok su ostalih šest administrativni objekti, potom medicinski blok, sportska dvorana, radionice, kuhinja i slično.

"Kompleks zatvora prostire se na površini zemljišta 22.000 kvadrata, a kvadratura objekata je gotovo 31 hiljadu kvadrata", dodao je Subašić.

Izgradnja i funkcioniranje budućeg državnog zatvora, koji će biti najsigurnija zatvorska ustanova u regionu, a u kojoj će kaznu služiti najteži prestupnici u svim oblicima kriminala, u potpunosti je usklađena sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Zatvor je opasan sa četiri ograde, a neke od njih su visoke šest metara.

Kako je već ranije pisano, svaka ćelija, u kojoj će biti smešten po jedan zatvorenik, bit će površine 12 kvadratnih metara i svakoj ćeliji će biti i toalet i tuš.

Realizacijom planiranog projekta BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Trenutne aktivnosti su usmerene na ugradnju najnovijih sigurnosnih sistema, čije je montiranje sa pratećom tehnikom u toku. Od danas ni radnici neće moći unositi mobilne u zatvorski kompleks.

Za izgradnju zatvora najvećim delom korištena su donatorska i kreditna sredstva. Izgradnja zatvora finansirana je kreditom Razvojne banke Veća Evrope u iznosu od 19,3 miliona evra. BiH je uložila 6,45 miliona evra, donacije EU iznose 9,15 miliona evra, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona evra, donacija Švedske je dva miliona evra, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Ovim će se značajno rasteretiti kapaciteti zatvorskih kapaciteta u zemlji i rešiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinilaca lakših krivičnih dela.

(Foto: Youtube screenshot)Save and publish

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track