ALARMANTNO PO BALKAN: Gotovo da nema terorističkog napada na Zapadu koji nije povezan sa  BiH
Foto: AP

rasadnik mudžahedina

ALARMANTNO PO BALKAN: Gotovo da nema terorističkog napada na Zapadu koji nije povezan sa BiH

Bosna i Hercegovina -

Pet osoba, među kojima je i dvoje državljana BiH, uhapšeno je pre pet dana nadomak sela Imanli u blizini granice između Sirije i Turske. Osobe su uhapšene prilikom prelaska granice, a iz bezbednosnih službi tvrde da su planirale da izvedu teroristički napad.

Među pet uhapšenih osoba, troje su državljani Azerbejdžana, dok su preostale osobe poreklom iz BiH, prenosi "Armenpres".

foto: Profimedia

Povodom ovog događaj, stručnjak za bezbednost Ilija Životić napominje da hapšenje gradjana bih u Siriji ne treba da iznenadjuje, jer je upravo BiH uz Kosovo i Albaniju dala najvise boraca za ISIS, gledajući proporcionalno broj stanovnika regiona.

- Muslimansko-hrvatska federacija ima i problem tolerancije tih odlazaka ali i kontrole onih koji se vrate sa stranih ratišta. U samoj bosanskoj federaciji se i dalje nalazi jedan broj mudžahedina koji su učestvovali u sukobima 90-ih na Balkanu, a kasnije su na nezakonit način dobili njihovo državljanstvo. Pored kontrole lica osumnjičenih za učešće u ratu u Siriji veliki problem je i izuzetno blaga kaznena politika prema njima, kaže Životić.

On podseća da su učesnici nekih od najvećih napada širom sveta imali veze sa BiH:

- Kampovi za obuku su bili na nekoliko mesta, a javnost je najviše upoznata sa slučajevima mesta Ošve i Gornja Maoča. Neki od njih su osuđeni na doživotnu robiju za planiranje ozbiljnih napada kao Adis Meduljanin za planiran napad na metro 2009 u Njujorku, koji je prema rečima tužioca, trebalo da bude pandan 11.9.2001. Takođe je, 2015. godine grupa državljana BiH nastanjena u SAD, od kojih su tri lica dobila državljansto Amerike, pohapšena zbog finansiranja ISIS-a, kaže Životić.

Životić podvlači da je pravi rasadnik terorista odred "El mudžahedin", koji je za vreme rata bio potčinjen trećoj Armiji BiH.

foto: Kurir

- Pripadnik tog odreda izveo je napad u Londonu marta meseca 2017. godine, a njegovo ime je Halid Masud. Gotovo da nema napada koji nekako nije povezan sa BIH, ili preko izvršioca, oružja ili tokova novca. Pre ili kasnije Zapad će morati da uradi nešto povodom toga, jer rat u Bosni je odavno gotov, a žarište u sred Evrope nikome nije u interesu, kaže Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track