UŽASAN PRIZOR UPLAŠIO GRAĐANE: Vrbasom tekla krv!
Foto: Youtube/Printscreen

INSPEKCIJA NA TERENU

UŽASAN PRIZOR UPLAŠIO GRAĐANE: Vrbasom tekla krv!

Bosna i Hercegovina -

Vrbasom je tekla, ni više ni manje, nego krv. To su rezultati zvanične inspekcije koja je pre mesec dana izašla na teren na poziv šokiranih građana.

Građani koji se tada bili na obalama Vrbasa, svedočili su da je više od sat vremena reka bila potpuno crvena. Sada se tome, zna i razlog.

"Mi smatramo da je to životinjskog porekla. Sumnjamo na krv. Znači da ljudi nesavesno odbacuju proizvode od klanja životinja i nesavesno se ponašaju. Samim tim zagađuju ne samo nas već i sami sebe", kaže Janko Kecman iz Odeljenje za inspekcijska poslove.

Da takva pojava nažalost ne iznenađuje, svedoči i Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu Banjaluke.

Kaže, Republika Srpska nema sistem upravljanja životinjskim otpadom. Zato se, u Vrbasu može naći i životinjska krv koja može imati kobne posledice.

"Ne bi trebalo da se zanemaruje i da se jednostavno dopusti da se tako nešto dešava, da se pokuša tome stati u kraj jer je sav otpad, pogotovo otpad u ovom slučaju životinjskog porekla izuzetno štetan po životnu sredinu jer najčešće govorimo o otpadu koji je potencijalno opasan jer može da izazove zaraze kako kod životinja tako i kod ljudi", rekla je Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu Banjaluka.

Iz Gradske uprave poručuju da nema mnogo toga što mogu da uradimo. Odgovor na pitanje ko je kriv, očekuju od građana. Apeluju da ih nazovu ukoliko imaju bilo kakve informacije.

Kurir.rs/ATV

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track