(VIDEO) PARASTOS ZA STRADALE SRBE U PODRINJU:  Odata počast za 3.267 srpskih žrtava
Foto: Fonet/Eparhija zvornička

(VIDEO) PARASTOS ZA STRADALE SRBE U PODRINJU: Odata počast za 3.267 srpskih žrtava

Bosna i Hercegovina -

Parastosom na bratunačkom groblju večeras je počeo centralni program posvećen obeležavanju 25. godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju.

Obeležavanju stradanja Srba u Podrinju prisustvuju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsednika Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đordević, izaslanik predsedavajuceg Predsedništva BiH, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, prenosi RTRS.

Nakon parastosa, usledilo je obraćanje zvaničnika na gradskom trgu, a potom je na letnoj pozornici počelo prikazivanje dokumentarnog filma "Zločin bez kazne - stradanje Srba u srednjem Podrinju", autorke Slađane Zarić, u produkciji RTS-a.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mladenović podsetio je na veliko i stravično stradanje Srba u srednjem Podrinju.

"Najveće stradanje Srba u ovom delu bilo je u drugom delu `92. i `93. godine", rekao je on i zamolio sve da daju svoj doprinos ukazivanju istine o stradanju Srba.

Izaslanik predsednika Srbije, Aleksandar Vulin, rekao je da je poražavajuće, ne samo za Srbe, nego za ceo ljudski rod da za hiljadama pobijenih i zaklanih niko neće pustiti suzu samo zato što su Srbi i što su pravoslavne vere.

Ministar Đordević rekao je da je cilj obeležavanja ukazivanje svetu na strašne zločine nad Srbima Podrinja.

"I dalje tražimo odgovor hoće li srpski narod ikada dobiti izvinjenje za svaku nevinu žrtvu u Bratuncu, Srebrenici, Jasenovcu..", rekao je on.

Đordević je poručio da će Srbija uvek stajati čvrsto uz Republiku Srpsku.

Dodik je rekao da je svako od večeras prisutnih izgubio nekog svog i da se srpsko stradanje nikada ne sme zaboraviti.

"Stradanje Srba ovde pokušava se staviti pod zaborav onih koji su to učinili", rekao je Dodik, podsetivši na veliko stradanje Srba u prošlom veku, koje, kako je rekao, nikada ne sme biti zaboravljeno.

Dodik je rekao da Srpska zajedno sa Srbijom gradi most "Bratoljub" i da je to je zajednički odgovor na istorijske težnje onih koji su hteli da ove prostore stave pod svoju kontrolu.

"Mi poštujemo stradanje svih, poštujemo žrtve i druge strane, ali nas boli to što crna marama srpske majke znači manje od bele marame bošnjačke majke", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Republika Srpska rezultat borbe srpskog naroda za slobodu i da su Srbi uvek drugima donosili slobodu.

"Danas srpski narod ima dve države - Srbiju i Republiku Srpsku", naglasio je predsednik RS.

Dodik je prethodno za RTRS rekao da je zahvalan Vladi Srbije, pre svega tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću, što je pokrenuo inicijativu i nekoliko važnih događaja koji se zajednički obeležavaju u RS i Srbiji kao zajedničke aktivnosti dve vlade.

Posle verskog obreda položeno je cveće i odata počast žrtvama kod Centralnog spomen-krsta u bratunačkom groblju podignutom u čast 3.267 poginulih srpskih civila i vojnika iz regije Birač, od kojih je 2.428 nastradalo u srednjem Podrinju, a ostali na drugim ratištima i delovima BiH.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Fonet/Eparhija zvornička

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track