PAKAO OD VRUĆINE U BiH: U Prijedoru i Bijeljini proglašen crveni meteoalarm
Foto: Profimedia

Vremenske nepogode

PAKAO OD VRUĆINE U BiH: U Prijedoru i Bijeljini proglašen crveni meteoalarm

Bosna i Hercegovina -

Republički hidrometeorološki zavod proglasio je crveni meteoalarm na području od Prijedora do Bijeljine jer su tamo najavljene ekstremno visoke temperature - iznad 38 stepeni.

Narandžasto upozorenje izdato je za regione Banjaluke, Bihaća, Sarajeva, Tuzle, Višegrada, Trebinja i Mostara zbog ekstremno visoke temperature. Za Banjaluku i Višegrad prognozirana je temperatura od 35 do 38 stepeni, za Mostar između 37 i 39 stepeni, a za Bihać, Livno, Sarajevo i Tuzlu od 34 do 37 stepeni Celzijusovih.

Velike vrućine prognozirane su i za trebinjsku regiju, gde će biti topla noć, a preko dana veoma vruće sa najvišom temperaturom između 35 i 38 stepeni Celzijusa - ponegde i toplije. Za regiju Foče izdato je žuto upozorenje; tamo se očekuje od 32 do 35 stepeni Celzijusa.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je, zbog pojave ekstremno visoke temperature i moguće opasnosti ugrožavanja zdravlja stanovništva na području grada, doneo set zaključaka kojima se obavezuju javna preduzeća i ustanove na dodatno angažovanje, da bi se posledice ovih vremenskih neprilika svele na minimum.

Ovim zaključcima obavezuje se preduzeće "Vodovod" da sagleda tehničke kapacitete i ispravnost mehanizacije koja se angažuje za alternativno vodosnabdevanje i preduzme mere na planiranju distribucije vode smanjenim kapacitetima. Ovo preduzeće treba da u saradnji sa drugim nadležnim institucijama intenzivira kontrolu kvaliteta vode za piće u distributivnoj gradskoj mreži i utvrdi lokalitete za postavljanje cisterni za vodu na mestima intenzivnijeg okupljanja građana.

Zdravstvenim ustanovama na području grada Prijedora nalaže se da preduzmu preventivne mere i obezbede uslove za pojačani prihvat ugroženog stanovništva, zbog mogućnosti pogoršanja zdravstvenog stanja građana usljed visoke temperature.

Potrebno je da se intenzivira kontrola kvaliteta vode reke Sane u zoni kupališta i u otvorenim bazenima na području grada Prijedora, kao i uvođenje vanrednih termina odvoza smeća sa područja urbanih zona radi pojačanja sanitarno-higijenskih mjera i sprečavanja epidemija.

Gradonačelnik Prijedora od nadležne inspekcijske službe i Komunalne policije grada očekuje da preduzmu mere pojačanog nadzora i sprečavanja nedozvoljenog paljenja korova i loženja vatre na otvorenom prostoru te da obezbede pojačanu kontrolu komunalnog reda u zonama kupališta i bazena, kao i pojačani nadzor nad prodajom robe u pijacama i spriječe prodaju kvarljive robe koja može uzrokovati zdravstvene probleme i pojavu zaraznih bolesti kod stanovništva.

(Kurir.rs/RTRS)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEP:

​​​​Stižu nam paklene vrućine, ali uz ovih 8 saveta preživećete ih lakše

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track