(VIDEO) SUŠA OPUSTOŠILA HERCEGOVAČKA SELA: Bunari bez vode, strahuje se da će biti još gore
Foto: RTRS, Foto: RTRS

SA NADOM ČEKAJU KIŠU

(VIDEO) SUŠA OPUSTOŠILA HERCEGOVAČKA SELA: Bunari bez vode, strahuje se da će biti još gore

Bosna i Hercegovina -

Prema prognozama u poslednjih sedamdeset godina, ovo biti jedna od najsušnijih godina.

Nedostatak vode, još od proletos, osećaju stanovnici hercegovačkih sela, u kojima su bunari već presušili.

Dugotrajna suša ispraznila je hercegovačke bunare. Tamo gde još ima akumulirane vode za napajanje stoke, rezerve se troše rekordnom brzinom. Najveći problem je u selima, daleko od vodovodnih sistema, gde već sada dovoze vodu cisternama. Navodnjavanje oranica je luksuz.

"Problem i za njive i za stoku, sve imamo, ali vodu nemamo", ističe Desanka Ateljević.

"Velika suša, ništa nismo zalivali što smo zasadili. Za stoku posebno dovozimo cisternu, muka velika, osnovno nemamo", dodaje Vesna Popovac.

Oko 90 zahteva za dostavljanje vode, kažu u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje, čeka na izvršenje, a svaki dan stigne i do 20 novih. Samo u poslednjih petnaest dana domaćinstvima u okolini Trebinja, odvezli su više od 200 cisterni vode.

"Radimo sa punim kapacitetom sa svim snagama što imamo, prognoziramo da će tako biti i dalje s obzirom da padavina nema na vidiku", rekao je komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk.

Cisterna od sedam kubnih metara vode, seoskom domaćinstvu potraje tek desetak dana. Iako je prva besplatna, za drugu i svaku narednu isporuku naručilac plaća 25 odsto cene prevoza.

"Svakih 10-15 dana dolazi cisterna od sedam kubika. Košta 25 maraka", rekla je Vesna Popovac.

Suša će, sasvim je sigurno, potrajati. A kakvo je stvarno stanje govori i podatak da je, samo na području Trebinja, umesto prosečnih dvesta litara kiše u junu, na višegodišnjem nivou, prethodnog meseca palo svega tri litra. Najveće štete, zasigurno će pretrpeti poljoprivreda u bezvodnim područjima. Sušno leto, i nestašice vode zasigurno će se prolongirati.

(Kurir.rs/ RTRS)

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track