NEUSTRAŠIVA DAMA U REDOVIMA BiH POLICIJE: Rame iz rame sa kolegama, Dubravka je već 12 godina strah i trepet za kriminalce
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ČELIČNA LEDI

NEUSTRAŠIVA DAMA U REDOVIMA BiH POLICIJE: Rame iz rame sa kolegama, Dubravka je već 12 godina strah i trepet za kriminalce

Bosna i Hercegovina -

Njeno lice je gotovo uvek pod maskom, i da je žena ta koja ga obara na pod i veže, okoreli kriminalac može primetiti samo ako joj se duboko zagleda u oči. Ona je jedina dama u Specijalnoj jedinici FUP koja među svojim muškim kolegama, rame uz rame, opstaje već 12 godina.

Policajac je 24 sata dnevno. Jedina žena u jednoj od najjačih i najjopasnijih policijskih jedinica u državi zove se Dubravka Todorović. Neustrašiva tridesetpetogodišnja je već 12 godina u redovima specijalaca.

U FUP je zaposleno oko tridesetak žena na različitim pozicijama, a među njima su Dubravka ali i nove policijske snage, mlade Amira Karačić i Ajlina Jaganjac. Dame plene svojom ljepotom ali i policijskim stavom kojim pokazuju koliko vole i koliko im je važan posao koji rade.

Dubravka je tako u policiji ukupno 15 godina. Već nakon tri godine rada i sticanja čina mlađeg inspektora prešla je u Specijalnu jedinicu gde je ostala do danas jer je to, kako kaže, stvoreno za nju. Već deset godina niti jedna žena nije ni pokušala da joj prkosi. One koje prethodno jesu, provele su pola godine ili godinu u ovoj jedinici i brzo odustale. Mukotrpne treninge u kojima nema nikakvih privilegija za ženu nisu mogle izdržati.

Priča da je za svoj radni vek u policiji prošla sve i svašta ali i da nije nikada posustala. Muške kolege su je testirale i na kraju ostale njom zadivljene. Shvatili su da imaju kolegicu koja im je jednaka u svemu.

"Kada sam tek prešla u specijalnu jedinicu jedan od kolega me je baš malteretirao. Terao me je da nosim heklere za celi tim i slične stvari, a samo kako bi me doveo do granice pucanja. Međutim, nisam to dozvolila, radila sam sve što mi je rečeno. Mesec dana kasnije priznao mi je da je pokušao sve samo da me rasplače i da kažem ja to ne mogu. Ja sam mu dokazala da tako nešto od mene nikada neće dočekati. Od tada smo najbolji prijatelj" priseća se Dubravka.

U svakom momentu Dubravka je spremna za akciju, a često se dogodi da u sitne sate dobije poziv na koji se odmah mora javiti jer je „pokret“ na snazi. Dostupnost tokom 24 sata u njenom slučaju je obavezna.

"Obično se u akciju kreće noću, a kriminalci se uglavnom hvataju na spavanju. Uglavnom koristimo faktor iznanađenja tako da oni ne znaju šta ih je snašlo", priča Dubravka.

Iako je policijski posao izuzetno zahtevan, Dubravka ga nastoji odvojiti od svog privatnog života i da kada jednom ode u svoj dom zaboravi šta zapravo radi. Tada se posvećuje porodici; suprugu i mališanima od šest i tri godine.

Iako ima tako "opasan“posao, ističe kako njena porodica ne trpi zbog toga.

"Jednom sam morala da izađem s posla da dete odvedem na vakcinu i kada su me videli u uniformi to je deci bio šok. Nisu mogli da veruju. Sada se već ponose mamom i punih usta se hvale gde god stignu da je njihova mama policajac i da su oni posebno zaštićeno zbog toga. Omiljena igračka im je moja šapka", kaže Dubravka.

(Kurir.rs/ Faktor.ba)

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ALEKSANDAR RODIĆ: Vučiću,konačno si priznao,da je za tebe ljudski život bezvredan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track