(VIDEO) ZASTAVA BiH MOŽE SE VIDETI U RAZLIČITIM POLOŽAJIMA: A ovaj je jedino ispravan!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen YT

NERETKO JE OKRENUTA NAOPAKO

(VIDEO) ZASTAVA BiH MOŽE SE VIDETI U RAZLIČITIM POLOŽAJIMA: A ovaj je jedino ispravan!

Bosna i Hercegovina -

Upotreba državnih simbola - zastave, grba ili himne – u svim uređenim zemljama, zakonom je propisana. Nepravilna upotreba – kažnjiva!

Tako je i u Bosni i Hercegovini, ali samo na papiru! U praksi – zakon krše upravo njegovi glavni tumači – bh pravosuđe i Agencija SIPA.

O 1. martu ili 25. novembru, u sarajevskom "karnevalu patriotizma", u plavo-žutoj boji zašarene se ulice.

Zastave Bosne i Hercegovine postaju ulična dekoracija. Vise sa bandera i trgovina, sa putne signalizacije, izletišta gradskih trgova, kulturnih znamenitosti.

Neretko - naopako okrenute! Karnevalsko skrnavljenje državnog simbola traje po nekoliko dana. I obično se opravdanje traži u ushićenosti i žurbi "patriota"! No, čime opravdati kada "oskrnavljeni simbol", kao takav i izbledi! I to pred institucijama koje se u zakon "kunu"! I u kojima rade ili na radnom mestu bar borave, na stotine "patriota" i "sledbenika zakona".

Veksilologija, kao nauka koja proučava zastave i njihovu upotrebu, u propisima je jasna. Simbol države ispred zvaničnih institucija, postavlja se isključivo na jarbol, koji u odnosu na zastavu ostaje s leve strane.

"Zastava mora da leprša na jarbolu. U odnosu na njega mora da stoji pod uglom od 90 stepeni. I to je jedini mogući, jedini ispravan način", kaže Dragomir Acović heraldičar.

Veksilološko pravilo broj dva – pomeranje zastave iz horizontalnog u vertikalni položaj – jedino je moguće – s leve strane na desnu, odnosno u pravcu kazaljke na satu. Vraćanje u horizontalni položaj – u suprotnom smeru.

Prema Zakonu o zastavi Bosne i Hercegovine, nepoštovanje ovog simbola povlači novčanu kaznu od 1.500 do 7.500 maraka za pravno lice, a za odgovorno fizičko lice u organu vlasti do 750 maraka.

(Kurir.rs/ RTRS)

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track