(VIDEO) OTVORENA VOZNA LINIJA SARAJEVO-BANJALUKA: Najmoderniji voz saobraćaće između dva grada za manje od pet sati
Foto: AP

novine u saobraćaju

(VIDEO) OTVORENA VOZNA LINIJA SARAJEVO-BANJALUKA: Najmoderniji voz saobraćaće između dva grada za manje od pet sati

Bosna i Hercegovina -

Danas počinje da saobraća brzi voz na relaciji Sarajevo – Banjaluka. Direktori entitetskih železnica tvrde da će ova linija putnicima ponuditi bolji, brži i komforniji prevoz.

Direktor Železnica Republike Srpske Dragan Savanović i generalni direktor Železnica Federacije BiH Enes Džafić dotakli su se i aktuelnog pitanja ulaska Bosne i Hercegovine u Transportnu zajednicu, gde su konstatovali da BiH još nije spremna na takav korak.

Za četiri sata i pedeset minuta, brzi voz iz tzv. talgo garniture, prelaziće put između Banjaluke i Sarajeva. Enes Džafić kaže da će ova linija putnicima ponuditi dosad neviđeni vid komfora.

"Svi vagoni su klimatizovani, imaju internet, poseduju TV prijemnike, radio, bife salon, tako da nijedna železnička uprava u regionu ne može da kaže da ima superiorniji vozni park nego što mi nudimo našim građanima i Federacije i Republike Srpske i svim turistima koji posećuju našu zemlju", reči su generalnog direktora Železnica Federacije BiH.

Dragan Savanović kaže da otvaranje ove linije daje novu dimenziju putničkom saobraćaju.

"Ubeđen sam da će komforom odrediti putnike da radije putuju vozom nego drugom vrstom prevoza", ističe direktor Železnica Republike Srpske.

Očekuje se da kapacitet voza bude ispunjen preko 50 odsto, a karta za drugi razred koštaće 26 maraka (oko 13 evra).

Za prvi razred biće skuplja za 50 odsto, dok će se po nešto nižim cenama voziti učenici, studenti i penzioneri.

Kada je u pitanju ulazak Bosne i Hercegovine u transportnu zajednicu, prvi ljudi entitetskih železnica smatraju da BiH još nije spremna na takav korak, jer nisu konkurentni zbog slabe infrastrukture i opremljenosti, pa napominju da se radi o "kolaču" teškom oko 140 miliona maraka (više od 71,5 miliona evra) koji bi završio van zemlje.

Tako Džafić smatra da pre velikih ulaganja u železnički saobraćaj ne treba žuriti sa tim procesom.

"Svako prevremeno otvaranje tržišta zahteva minimum 400 miliona grant sredstava iz Evropske unije koje je neophodno uložiti u železničku infrastrukturu. Susedne zemlje, Hrvatska, Slovenija, nisu otvorile tržište pre ulaska u Evropsku uniju, a u značajnoj meri su iskoristile evropske fondove kao grant sredstva", navodi Enes Džafić. Džafić i Savanović su istakli da će nastaviti da razvijaju putnički saobraćaj na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine.

(Kurir.rs/Slobodna Evropa/Gojko Veselinović)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track