(VIDEO) U ŽELEZNICAMA RS DIGLI PLATE: Premijerka Cvijanović rekla nema povećanja!
Foto: Zorana Jevtić

ODLUKA NIJE NAIŠLA NA ODOBRAVANJE

(VIDEO) U ŽELEZNICAMA RS DIGLI PLATE: Premijerka Cvijanović rekla nema povećanja!

Bosna i Hercegovina -

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je Upravi Železnica da nema povećanja plata rukovodiocima srednjeg ranga u ovom preduzeću. Protiv povećanja je i sindikat.

U Železnicama to pravdaju sprečavanjem odlaska kadra, dok Sindikat tvrdi da iz preduzeća odlaze radnici i da je Uprava sama sebi povećala plate – i to sa dosadašnjih sedam na koeficijent 17.

Pravilnik o radu koji donosi povećanje plata rukovodiocima srednjeg ranga stupa na snagu, jer kolektivni ugovor nije usvojen. Iako sindikalci negoduju, za Upravu Železnica to nije jasan znak da nova pravila treba i pojasniti. Na telefone se danas niko nije javljao – počev od službi, do generalnog direktora. Ali su zato u saopštenju naveli da se ne vrši nikakva diskriminacija, već nastoje da zaustave trend odlaska kadra.

foto: Youtube/Printscreen

Novi pravilnik, koji po računici radnika i sindikata veću platu za 200 maraka donosi šefovima raznih službi, direktorima sektora za 361 marku, a portparolu za 428 maraka, neprihvatljivim smatraju i u Vladi. Premijerka

Željka Cvijanović poručila je da se ovo preduzeće nalazi u procesu restrukturiranja za koje bi trebalo obezbediti 230 miliona maraka i da za takve poteze nije vreme.

"Ta odluka je neprihvatljiva iz najmanje dva razloga. Јedan je to što se preduzeće sprema za ozbiljno finansijsko i organizaciono restrukturisanje uz podršku Vlade i Svetske banke koje će zahtevati ozbiljna finansijska sredstva. Drugi razlog je odluka Vlade da se ne može povećavati fond plata u okviru javnog sektora", navela je premijerka Srpske.

Kurir.rs/RTRS Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track