Najnovije vesti

EPIDEMIOLOZI U RS UPOZORAVAJU: Sve manje roditelja vakciniše decu!
Foto: AP/Ilustracija

zabrinuti

EPIDEMIOLOZI U RS UPOZORAVAJU: Sve manje roditelja vakciniše decu!

Bosna i Hercegovina

BANJALUKA - Iz godine u godinu sve manje roditelja u Republici Srpskoj pristaje da vakciniše svoju decu protiv malih boginja, rubeole i zaušaka MMR/MRP vakcinom – potvrđeno je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prošle godine od ukupnog broja dece koja su trebala da prime prvu dozu vakcine protiv ovih bolesti, vakcinisano tek njih 74 posto. Dok je na primer 2015. vakcinisano 83 posto, a 2014. godinu prije 88 posto dece.

Specijalista epidemiolog dr. Jela Aćimović tvrdi da je ovakvo stanje posledica sve učestalijih antivakcionih kampanja koje roditelje čine nesigurnim, ali i činjenice da se oni o značaju vakcinacije uglavnom informišu na internetu.

"Od ukupnog broja dece koja su u RS-u trebala da prime prvu dozu MRP vakcine u toku 2016. godine, samo 74 posto tu vakcinu je stvarno i primilo. Takođe, vrlo je značajno da pojedine regije imaju obuhvat oko 50 posto – grad Banjaluka 51, Bijeljina 58, Istočno Sarajevo 44 posto", istakla je Aćimović.

Ona je dodala da oboleli od malih bogimorbila, u osetljivoj sredini, u proseku zarazi 12 do 18 osoba, pa je za sprečavanje epidemija morbila potrebno da kolektivni imunitet bude bar 94 do 95 posto.

U Republici Srpskoj, za svu decu obavezna je vakcinacija protiv deset zaraznih bolesti: tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, hemofilus influence tip B, malih boginja, rubeole i parotitisa (zaušaka), što je definirano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kurir.rs/fokus.ba

Foto AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...