(VIDEO) U ANTIFAŠIZAM SE ZAKLINJU, A SLEDBENIKE FAŠIZMA VELIČAJU: Škola u Sarajevu nosiće ime ovog zagovornika NDH
Foto: RTRS, Foto: RTRS

PREKRAJANJE ISTORIJE

(VIDEO) U ANTIFAŠIZAM SE ZAKLINJU, A SLEDBENIKE FAŠIZMA VELIČAJU: Škola u Sarajevu nosiće ime ovog zagovornika NDH

Bosna i Hercegovina -

U Sarajevu se veliča još jedan nekadašnji pripadnik Mladih muslimana. Škola u naselju Dobroševići od ove školske godine i zvanično će nositi ime Mustafe Busuladžića, koji je u periodu uoči i tokom Drugog svetskog rata otvoreno podržavao profašističke i antisemitske stavove.

Kada početkom septembra, svoja vrata ponovo otvori škola u Dobroševićima, učenicima će "dobrodošlicu poželeti" Mustafa Busuladžić.

Bio je filozof, intelektualac, poliglota, hrabro i kritički suočavao se sa prošlošću. Skončao je mlad, kao žrtva komunizma – reći će "busuladžićevci". Bio je zagovornik fašističkog režima tadašnje NDH, retrogradna osoba koja je likovala zbog ustaškog pogroma nad sarajevskim Јevrejima, ratni zločinac, koji je hvalospeve pisao o Anti Paveliću, o muslimanskoj Handžar diviziji, i koji je veličao Hitlerove ideje o novom svetskom poretku, reći će drugi.

A šta će profesori reći učenicima, kada njih više od 500 zapita "Ko je bio Mustafa Busuladžić"?

"Reći ćemo ono što je istina, što je napisano. Reći ćemo kada je rođen , gde je rođen, kako je stradao, da je znao pet svetskih jezika u to vreme. Nećemo se zamarati sa nečim i pričati nešto što nije istina", kaže direktor škole Duran Mrnđić.

"Mislim da ne bi smela škola da dobije ime onog ko je takav apolegota fašizma, kao što je bio Mustafa Busuladžić. To je velika sramota za BiH", kaže Јakob Finci, predsednik Јevrejske zajednice u BiH.

Velika je sramota za "paraistoričare" da daleku prošlost sada projektuju i prilagođavaju je aktuelnim porivima.

"Ne znam koja pozitivna poruka bi mogla biti data deci koja bi pohađala jednu takvu školu. Ovo dakako ni na koji način ne osporava evnetulane književne vrijednosti koje je Busuladžić imao ili prevodilačke sposobnosti, ali to je nešto sasvim drugo, što u ovom slučaju ne bi smelo da bude dominantan argument za davanje imena jednoj školi", rekla je ranije Sanja Vlaisavljević iz Centra za kulturu dijaloga Sarajevo.

(Kurir.rs/ RTRS)

Foto: RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Raste broj žrtava u Barseloni! I Srpkinja na meti terorista!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track