DŽIHADISTI IZ BIH BRANE POSLEDNJE LEGLO ISLAMSKE DRŽAVE: Ali na njih su krenuli borci tri vojske
Foto: Profimedia

bliži im se kraj

DŽIHADISTI IZ BIH BRANE POSLEDNJE LEGLO ISLAMSKE DRŽAVE: Ali na njih su krenuli borci tri vojske

Bosna i Hercegovina -

Sirijska vojska, borci libanskog Hezbolaha i Iranske revolucionarne garde krenuli su u oslobađanje grada Majadina, koji se smatra zadnjim uporište Islamske države (ID), a u njemu se nalaze gotovo svi borci iz BiH.

Prema izveštaju Ministarstva odbrane Rusije, nakon velike pobede nad ID u Dejr el Zoru, sirijska vojska kontroliše više od 85 odsto sirijske teritorije. Sirijska vojska, borci libanskog Hezbolaha i iranske revolucionarne garde, nakon oslobođenja Dejr el Zora, krenuli su prema gradu Majadinu, uz pojedine delove Rake, poslednjem uporištu terorista ID-a, pišu „Nezavisne novine“.

Grad Majadin je specifičan po tome što se u njemu nalaze, uz ostale strane borce, gotovi svi borci iz BiH i ostalih zemalja bivše Jugoslavije. Prema informacijama koje je objavio bosanski portal „Večernji list“, a koje su dobili od sirijske bezbednosne službe, u borbi za Dejr el Zor poginuo je i Amer Džinić, džihadista iz sela Ošve kod Maglaja, koji je u Siriju otišao krajem 2013. godine. Džinić je u Siriju u džihad otišao sa ocem, koji je bio član vehabijsko-selefijske zajednice, i sedmoro braće i sestara.

Njegov najmlađi brat Almir uspeo je da pobegne iz Sirije, ali je uhapšen na aerodromu u Sarajevu u julu 2016. godine na temelju poternice koju je sud BiH raspisao za njim zbog krivičnog dela organizovanja terorističke grupe. Almir je u Sarajevo stigao iz Istanbula, u kojem ga niko nije zaustavio, uprkos poternici koja je za njim bila raspisana.

U poslednjih mesec dana, prema izvorima zapadnih obaveštajnih službi, više od 300 džihadista iz Rake i Dejr el Zora preko Turske se vratilo u zemlje EU, ali i u BiH. Da je kraj ID u Siriji pitanje dana, pokazuje i činjenica da su teroristi počeli da prebacuju finansijska sredstva sa teritorija koja su pod njihovom kontrolom u druge države, među kojima su i evropske, saopštio je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Dmitrij Feoktistov.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ratuju za veru, ali i debelu platu: Ko su ljudi koji iz Srbije odlaze na sirijski front?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track