Najnovije vesti

USVOJENA DEKLARACIJA O PELJEŠKOM MOSTU: Na predlog Srba, bez glasova Bošnjaka
Foto: Beta/Emir Burlović

rad skupštine

USVOJENA DEKLARACIJA O PELJEŠKOM MOSTU: Na predlog Srba, bez glasova Bošnjaka

Bosna i Hercegovina

Delegati Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas su na predlog Kluba Srba, a bez glasova Kluba Bošnjaka, usvojili Deklaraciju o pitanju Pelješkog mosta.

 

Fena prenosi da je deklaraciju u ime Kluba Srba predložio Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) nakon pauze u zasedanju Doma, uz obrazloženje da ona objedinjuje sve diskusije delegata.

Navodi se da je ova deklaracija odgovor na deklaraciju Predstavničkog doma koja se odnosi na problematiku izgradnje mosta kopno-Pelješac i neka druga pitanja u odnosima BiH i Hrvatske kao i odnose BiH i EU.

U novousvojenoj deklaraciji Doma naroda stoji da je članom IV Ustava BiH propisano da se PSBiH sastoji od dva doma te da Dom naroda ne dovodeći u pitanje pravo Predstavničkog doma za donošenje deklaracija i drugih akata, ističe da Deklaracija Predstavničkog doma nije razmatrana i nije zauzet stav na Domu naroda PSBiH.

"Dom naroda ističe da Deklaracija koju je usvojio Predstavnički dom bez stava Doma naroda ima značaj samo Deklaracije Predstavničkog doma, a ne Parlamentarne skupštine. Dom naroda ovu Deklaraciju dostavlja Predsedništvu, Savetu ministara i nadležnim telima Hrvatske i EU. Deklaracija stupa na snagu danom donošenja, a biće objavljena u Službenom glasniku", stoji u deklaraciji koju je usvojio Dom naroda.

 

Navodi se da je Nović još naveo da je danas vođena rasprava o vrlo značajnoj temi, ali da Deklaracija koju je predložio Klub Hrvata, u kojoj se, između ostalog, govori o kršenju Ustava i tvrdi da Deklaracija Predstavničkog doma ne predstavlja službeni stav PSBiH, ne bi bila prihvatljiva za sve.

 

"U Klubu smo pokušali da ponudimo tekst deklaracije kako bismo izbegli sve što je bilo u raspravi, da ne osporavamo Predstavničkom domu suvereno pravo da usvaja stavove i donosi deklaracije, ali i da mi ne budemo tumači Ustava BiH", pojasnio je Nović.

Navodi se da je predsedavajući Doma iz Kluba Hrvata Bariša Čolak zatražio da se u deklaraciju uvrsti još i to da Deklaracija Predstavničkog doma nema pravne posledice, ali to Nović, u ime Kluba Srba, nije prihvatio ocenivši da ovaj dom nije merodavan da govori o tome šta proizvodi pravne posledice.

Prethodno je, takođe bez glasova Kluba Bošnjaka, na znanje primljena Informacija o usvojenoj Deklaraciji Predstavničkog doma koja se tiče izgradnje Pelješkog mosta.

 

Deklaracija Predstavničkog doma BiH o izgradnji Pelješkog mosta objavljena je u utorak u Službenom listu BiH i njome se pozivaju nadležni organi Hrvatske, odnosno Evropske unije, da bez odlaganja obustave sve radnje čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru.

 

To se, kako je navedeno, posebno odnosi na najavu početka izgradnje Pelješkog mosta između tzv. Malog mora (produžetka Neretvanskog kanala jugoistočno od luke Ploče) i Kanala Malog Stona.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Beta/Emir Burlović

   

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Tragedija u Kraljevu! Pretio da će bombom razneti svoje ukućane i policiju!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...