VEHABIJSKI VOĐA BOSNIĆ VRBOVAO ZATVORENIKE U ZENICI: Radikalizovao i četvorostrukog ubicu
Foto: RTRS

PUSTILI BRADE I SKRATILI PANATALONE

VEHABIJSKI VOĐA BOSNIĆ VRBOVAO ZATVORENIKE U ZENICI: Radikalizovao i četvorostrukog ubicu

Bosna i Hercegovina -

Vehabijski vođa Bilal Bosnić vrbovao je tridesetak osuđenika koji s njim izdržavaju kaznu u paviljonu zeničkog zatvora, pišu banjalučki mediji.

Bosnić je vrbovao zatvorenike koji su u skladu sa pravilima vehabijskog pokreta promenili fizički izgled, skratili pantalone i pustili brade, pa sada verske potrebe ispoljavaju svakodnevnim molitvama i učenjima koja ne priznaje Islamska zajednica BiH.

U radikalizaciju i prelazak na druge načine praktikovanja islama uverili su se i članovi nezavisne Komisije parlamenta BiH za praćenje uslova boravka u zavodima, koji su nedavno bili u poseti Kazneno-popravnom zavodu Zenica.

Јedan od poslednjih zatvorenika koje je Bosnić radikalizovao je i Edib Buljubašić, četvorostruki ubica kome se sudi i za zločine nad Srbima u logoru Dretelj.

"Institucije bi trebalo da se pozabave ovim problemom dok situacija nije eskalirala", navode izvori.

Bilala Bosnića je Sud BiH prošle godine pravosnažno osudio na sedam godina zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organizovanja terorističke grupe.

Grupa osuđenika u zeničkom zatvoru, među kojima je bilo i pripadnika vehabijskog pokreta, 1. maja prošle godine je na pravoslavni Vaskrs pretukla zatvorenike srpske nacionalnosti Nenada i Predraga Bajića i Sinišu Babića, a česte žrtve maltretiranja su i Robert Јusić i Nenad Zorić.

Kurir.rs/RTRS Foto: RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Putin i Tramp šalju izaslanike u Beograd na istorijski sastanak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track