Najnovije vesti

ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA: Svaki deseti kredit u BIH neće biti vraćen
Foto: Beta/Aleksandar Stojanović

IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE

ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA: Svaki deseti kredit u BIH neće biti vraćen

Bosna i Hercegovina

Svaki deseti izdati kredit u BiH najverovatnije neće biti vraćen, pokazuju najnoviji podaci Evropske komisije.

Naime, kako se ističe, krediti u trećem kvartalu ove godine koji se ne vraćaju iznose 11,1 odsto, što je čak nešto manje u odnosu na iznos tih kredita u kvartalu koji mu je prethodio, kada je taj udeo iznosio 11,5 odsto. Za pokrivanje potencijalnih gubitaka nastalih zbog nemogućnosti naplate kredita, banke su izdvojile novac za pokrivanje 76,5 odsto ukupnog iznosa nenaplativih kredita.

Ovi podaci su se, sudeći prema podacima Evropske komisije, odrazili i na pad profitabilnosti banaka, jer je bankarska "marža" sa 13,6 pala na 12,1 odsto, a zarada u odnosu na ukupan plasman iznosila je 1,7 u odnosu na 2 odsto prethodnog kvartala.

foto: Profimedia

Novak Kondić, ekonomski ekspert, ističe da je suštinski problem u tome što nema rešenja za pokretanje proizvodnje, koji bi onda omogućili bankama da plasiraju kredite u te svrhe.

"Mi smo odustali od industrijalizacije, uništili smo ono što smo imali i zato nema potražnje za bankarskim novcem, izuzev za kupovinu stanova i nekakvim sporednim potrošačkim kreditima, što ne može dovesti ni do tražnje sredstava od banaka niti banke mogu da žive na nekoj maloj kamatnoj stopi i zato su još uvek kamate visoke", ističe on.

Postoji opasnost, kako je rekao, da dođemo u situaciju da štediše plaćaju bankarima za čuvanje njihovog novca.

"Dok se nešto značajnije ne promeni, u smislu da se ožive proizvodni kapaciteti koje smo imali iz bivše Jugoslavije, takvo stanje će biti samo gore", kaže.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Beta/Aleksandar Stojanović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo koliko će robijati glumica koja je ubila majku i babu!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...