PANIKA KOD VIŠEGRADA! MEDVEDI SU SVE BLIŽE KUĆAMA: Hranu traže u selima, kolju ovce i koze!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

GLADNA GODINA

PANIKA KOD VIŠEGRADA! MEDVEDI SU SVE BLIŽE KUĆAMA: Hranu traže u selima, kolju ovce i koze!

Bosna i Hercegovina -

Gladna godina primorala je i medvede da hranu potraže u selima, a na njihovoj meti našla su se stada ovaca i koza Ekrema Sinotića iz višegradskog sela Bogdašići.

Već duže vreme ovaj meštanin sela devet kilometara udaljenog od magistralnog puta Ustiprača – Višegrad trpi štetu i nemoćan je da se odbrani.

Poslednji put koze i ovce pustio je na pašu, pošto im je dao žito. Uplašene su se brzo vraćale kući, a Ekrem je, tražeći ostale, pronašao još dve u blizini.

"Pre mesec dana sedam ovaca mi je ubio, a sada su ubijene tri. Sada, kada sam počeo da tražim ove, našao sam i ostatke onih koje su mi pre nestajale, a ja sam sve mislio da ih neko krade. Našao sam i jednu srnu koju su najverovatnije ranili lovci pa je medved uspeo da je stigne", kaže Sinotić.

Izlasci komisije za procenu štete iz Višegrada do sada nisu imali efekta, jer su njegovi zahtevi za obeštećenje odbijeni. Sinotić kaže da povratnici u okolici Bogdašića, Džankića i susednih sela viđaju najmanje sedam-osam medveda koji prilaze blizu kućama, pa se, osim za životinje, plaše i za vlastitu sigurnost.

Ekrem živi sam u selu, supruga i sin dolaze iz Sarajeva kako bi mu pomogli u uzgoju ovaca i koza, a s prvim snegom i on se mora povući u Sarajevo, jer u Bogdašićima nema struje.

Kurir.rs/ Avaz.ba

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVAKO NEŠTO NIKAD NISTE VIDELI: Gladni medved u Republici Srpskoj usnimljen u pohodu na košnice!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track