KOLIKO KOŠTA UMIRANJE U BIH? Za Srbe najskuplje, a Hrvati najbolje prolaze!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

NISU SVI ISTI NI U SMRTI

KOLIKO KOŠTA UMIRANJE U BIH? Za Srbe najskuplje, a Hrvati najbolje prolaze!

Bosna i Hercegovina -

Cena "umiranja", odosno sahrane u Banjaluci različita je za Srbe, Bošnjake i Hrvate.

Tako je sahrana u Banjaluci na pravoslavnom groblju najskuplja. Mesta ima samo na novom groblju u Vrbanji, a cena same parcele je oko 500 evra, dok uređeno grobno mesto košta oko 700 evra, a porodična grobnica 2.000 evra sa PDV-om.

Međutim, cene su daleko veće za one koji se odluče da na crnom tržištu kupe “bolje” lokacije.

“Groblje ‘Sveti Pantelija’, Borik, Banjaluka. Na prodaju grobno mesto, cena 12.000 maraka”, samo je jedan od oglasa objavljenih na internetu.

Grobnom mestu treba dodati i ostale troškove sahrane - kovčeg čija cena se kreće od 100 evra pa naviše, zatim troškove prevoza, kapele, sahrane, novca koji se daje svešteniku, kao i troškove hrane i piće za “pokoj” duše preminulog, što i u najskromnijem aranžmanu, uveliko premašuje iznos od 500 evra.

Ako ste, pak u Banjaluci član Islamske zajednice BiH, sahrana će biti dosta jeftinija. Grobno mesto se rezerviše, obeleži, a Islamskoj zajednici se godišnje plaća članarina u iznosu od oko 25 evra godišnje, tako da na kraju sva oprema, sahrana i sve ostalo košta do 500 evra. Dodajmo ovoj sumi i troškove verskog obreda odnosno dženazu koja se plaća par stotina maraka.

I na kraju u Banjaluci je najjeftinije umreti kao katolik.

Naime, Katoličko pogrebno društvo Sveti Marko u Banjaluci za svoje članove plaća skoro sve: kopanje rake, prevoz na teritoriji Banja Luke, verski obred sa Svetom misom zadušnicom, upotrebu mrtvačnice na groblju, pogrebnu muzika pri sahrani, poslugu pri sahrani.

Članovima porodice preminulog ostaje da plate jedino pogrebni sanduk.

Ipak, član je za života dužan da plaća članarinu u iznosu od 12,5 evra godišnje, dok se cena učlanjenja dobija množenjem broja godina lica za koje je grobno mesto namenjeno sa brojem 12.

Kurir.rs/ 072info.com

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja