VLADA RS O STANJU U BIH: Bakirova SDA pozvala mudžahedine tokom rata i još uvek kontaktira sa njima
Foto: EPA/JACK TAYLOR

Izveštaj za Savet bezbednosti UN

VLADA RS O STANJU U BIH: Bakirova SDA pozvala mudžahedine tokom rata i još uvek kontaktira sa njima

Bosna i Hercegovina -

Vlada Republike Srpske usvojila je najnoviji Izveštaj o stanju u BiH, koji će biti dostavljen Savetu bezbednosti UN, u kojem stoji da je SDA Bakira Izetbegovića pomogla da se BiH pretvori u sigurno utočište džihadista, koji prete BiH, Evropi i ostatku sveta.

"Dosledno svojoj islamističkoj ideologiji, SDA je tokom rata pozvala mudžahedine u BiH i nastavila da održava tesne veze sa radikalnim islamistima", ističe se u sedmom delu izveštaja pod naslovom "Evropski zvaničnici i novinari izražavaju sve veću zabrinutost zbog sve ozbiljnije pretnje koju predstavljaju džihadisti u BiH".

Kako prenosi RTRS, u izveštaju upućenom Savetu bezbednosti se ukazuje da su među evropskim zvaničnicima i novinarima sve prisutnija strahovanja zbog pretvaranja BiH u utočište terorista.

U dokumentu se citira "Špigl" koji je u nedavno objavljenoj analizi napisao da nemački istražioci smatraju da u BiH postoji "desetak mesta na kojima su selefije, sledbenici tvrdokornog sunitskog tumačenja islama, okupile radikale, bez ikakvog uznemiravanja od organa vlasti".

U izveštaju se podseća da je SDA osnovana kao islamistička stranka, što je i ostala i citira "Islamska deklaracija" Alije Izetbegovića da nema mira ni koegzistencije između islamske vere i neislamskih društvenih i političkih institucija.

"Dosledno svojoj ideologiji, SDA je tokom rata pozvala mudžahedine u BiH i nastavlja da održava tesne veze sa radikalnim islamistima. Tužilaštvo BiH nije zatražilo pravdu za zlodela mudžahedina nad Srbima", podseća se u dokumentu. Osim toga, dodaje se, da bezbednosni aparat BiH, kojim dominira SDA, ne uspeva da suzbije prisustvo džihadista u BiH.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Mama je otišla da trči i nestala je u travi! Ovo je rekla mala Jana o ubistvu pevačice Jelene Marjanović!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track