NEMA LEKOVA NI MATERIJALA, ALI IMA BOLESNIKA: Ovo je stanje u bolnici kojom rukovodi Bakirova žena!
Foto: facebook / univerzitetski klinicki centar sarajevo

sramota

NEMA LEKOVA NI MATERIJALA, ALI IMA BOLESNIKA: Ovo je stanje u bolnici kojom rukovodi Bakirova žena!

Bosna i Hercegovina -

Nestašica lekova u Kliničkoj apoteci, rukavica, gaza i drugog materijala za rad u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) već mesecima je tema koja je u delu javnosti, ali i među pojedinim lekarima, jedan od glavnih argumenata da aktuelni menadžment loše upravlja ovom zdravstvenom institucijom.

Pre nepuna dva meseca, bivši šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS Ismet Gavrankapetanović u intervjuu za “Face TV” ispričao je, između ostalog, da su lekari-hirurzi neretko kupovali rukavice i slične potrepštine za operacije vlastitim novcem jer ih KCUS, kako tvrdi Gavrankapetanović, nije imao.

Da situacija u sarajevskom Kliničkom centru nije idealna kada je u pitanju snabdevenost lekovima i ostalim materijalom za rad, potvrdila je javno u nekoliko navrata i sama generalna direktorka KCUS Sebija Izetbegović, koja kaže da je po dolasku na tu funkciju zatekla "očajno" stanje.

"Stanje zatečeno u KCUS jeste bilo očajno. Nije bilo lekova. Morala sam ličnim vezama zamoliti prijatelje da ih kupuju. Moji šefovi su napravili spiskove najpotrebnijega, a mi smo to uručili svima koji kažu da bi pomogli. O tome postoji egzaktna dokumentacija u našoj apoteci i finansijskoj službi.

Na pojedinim klinikama nije bilo niti jedne tablete ili ampule apaurina, analgina, katetera, rukavica, braunila, igala – ispričala je nedavno za medije profesorka Izetbegović.

Zabeleške bivše glavne sestre KCUS iz perioda kada su ovom ustanovom rukovodili Faris Gavrankapetanović, Damir Aganović i Rusmir Mesihović, koje su u posedu Faktora, najbolje ilustruju kako su se na Kliničkom centru nabavke od lekova i rukavica, pa do najosnovnijih higijenskih potrepština poput deterdženata i sanitara, vršile stihijski i bez ikakvog jasnog plana.

"Pored upozorenja Karabegu da nema konca (uz konst. šta ona ima) stavljene 2 sale; nema povidon rastvora, zahtev ponovo za jastuke i mreže; pisano vanredno trebovanje apotekama - staplera nema; nema markera; išla po konce – samo nešto malo; u apoteku za gazu – nema; nedovoljno setova – sterilnost? - samo su neke od zabeleški koje je napravila glavna sestra KCUS u mandatima direktora Mesihovića, Aganovića i Gavrankapetanovića.

Na kraju jedne od zabeleški u kojima nabraja šta sve od osnovnog materijala nedostaje na klinikama, glavna sestra napisala je i podvukla samo jednu reč "haos".

Interesantne su i beleške koje svedoče o tome u kakvom su stanju bile pojedine klinike, poput one da je "pala ploča sa plafona u očnoj sali", ali i opisi nekih događaja u vezi sa međuljudskim odnosima na KCUS.

"K.K. bacio klemu (skoro me pogodio u glavu, nedolično ponašanje) – napisala je tadašnja glavna sestra KCUS.

O načinu na koji su nabavljani lekovi na Kliničkom centru govori i izveštaj koji je napisala bivša koordinatorka Kliničke apoteke KCUS Jasminka Krehić.

U izveštaju koji je sama potpisala, Krehić priznaje da za vreme njenog rukovođenja tom organizacionom jedinicom "Klinička apoteka nije konsultovala kako Pravnu službu, tako niti Finansijski sektor o neophodnim uslovima za raspisivanje novih javnih oglasa za nabavku pojedinih lekova i ostalog materijala nego je postupke pokretala nakon isteka važenja ugovora, mimo vremena propisanog Zakonom o javnim nabavkama".

"OJ Klinička apoteka nije imala etabliran plan nabavki lekova i ostalog materijala kako na godišnjem, tako ni na mesečnom nivou a u skladu sa potrebama klinika KCUS i njihovim planom rada. Nabavka lekova i ostalog materijala se vršila u znatnoj meri po hitnosti sa pojedinih klinika bez stručne evaluacije od strane direktora discipline i rukovodstva apoteke, kao i Komisije za lekove – navodi se u izveštaju Jasminke Krehić.

Krehić dalje piše kako je "primećeno da se nabavka lekova i ostalog materijala provodila u velikoj meri putem direktnih sporazuma", a novčane vrednosti takvih sporazuma prelazile su vrednost propisanu Zakonom o javnim nabavkama.

Takođe, kako stoji u ovom izveštaju, direktni ugovori za određene preparate sklapani su "i pored činjenice da je za nabavku istog preparata postojao važeći ugovor". Samo od januara do juna 2012. godine za nabavku lekova sa 6 veledrogerija sklopljeno je čak 164 direktnih sporazuma, ukupne vrednosti 813.290 KM.

U izveštaju je dalje navedeno kako je po završetku ažuriranja svih isteklih i važećih ugovora ustanovljeno da je istekao 21 ugovor, a pripremljeno sedam javnih oglasa za objavu. Dokumentovane su i brojne druge nepravilnosti i flagrantna kršenja Zakona o javnim nabavkama.

Nestašica lekova i ostalog materijala je vladala uprkos tome što je samo u periodu od 15. marta 2013. do jula iste godine menadžment KCUS pokrenuo i realizovao procedure javne nabavke čija je procenjena vrednost 39.900.000 KM.

Kurir.rs/Faktor.ba

Foto: Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Mama je otišla da trči i nestala je u travi! Ovo je rekla mala Jana o ubistvu pevačice Jelene Marjanović!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja