(VIDEO) ALARMANTNO: Jedna balkanska zemlja ima najzagađeniji vazduh u Evropi!
Foto: RTRS, Foto: RTRS

JEDVA DIŠU

(VIDEO) ALARMANTNO: Jedna balkanska zemlja ima najzagađeniji vazduh u Evropi!

Bosna i Hercegovina -

Bosna i Hercegovina ima najzagađeniji vazduh u Evropi, podaci su koje je nedavno objavila Svetska zdravstvena organizacija.

Najveći krivac za zagađen vazduh je loženje. Kontrolu kvaliteta vazduha u Srpskoj ne obavlja jedna institucija, pa se često dešava da se, kao u Banjaluci, poništavaju tenderi. Tako se u najvećem gradu Srpske, u kojem je registrovano više od 65 000 vozila, gde gradska toplana koristi mazut, a većina domaćinstava loži drva ili ugalj, kvalitet vazduha meri samo na jednoj lokaciji.

Postoji više uzročnika zagađenja vazduha, tvrde stručnjaci. Glavni je povećana emisija štetnih gasova koja se odnosi na mala ložišta, individualne peći u kućama, i saobraćaj. Geografski položaj grada, kao što je Sarajevo, može doprineti povećanom broju štetnih čestica.

"Moramo smanjiti emisiju zagađenih čestica. Broj starih automobila sa 500.000 povećao se na milion, znači duplo veći. Stari automobili ispuštaju prašinu zagađuju, plus ugalj lošeg kvaliteta vraća se u potrošnju, jer je struja skupa", izjavio je ekspert za klimatske promene Martin Tais.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu navode - od zakonom predviđenih 12 mernih stanica delimično funkcioniše samo pet, a to nije dovoljno za ocenu kvaliteta vazduha. Zbog nedostatka novca trenutno raspolažu sa dve automatske stanice, jednom u Banjaluci, a drugom u Prijedoru.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track