BBC RAZOTKRIVA: Ovo je bosanski tihi ubica i ne prašta nikom!
Foto: Printscreen BBC

ALARMANTNO

BBC RAZOTKRIVA: Ovo je bosanski tihi ubica i ne prašta nikom!

Bosna i Hercegovina -

BBC je na svom portalu objavio prilog o zagađenosti vazduha u Bosni i Hercegovini i kao glavnog bosanskog "tihog ubicu" imenovao - industriju uglja.

Mnogi u BiH okreću se uglju jer je on jeftinija alternativa gasu iz Rusije, ali nivo zagađenosti vazduha alarmirao je građane.

“U naselju Dikovići ljudi umiru i niko neće da ostane. To je slika kao u Černobilju. Kad uveče otvorite prozore, čuješ kašalj ljudi, čuješ kad jauču od bolova“, kaže za BBC Goran Stojak iz Tuzle.

foto: Printscreen BBC

Goran Stojak: Zimi ne smemo da otvorimo prozore po 10-15 dana

Bosna i Hercegovina je druga zemlja po redu po broju smrti uzorkovanih zagađenošću vazduha, odmah iza Severne Koreje. Termoelektrana u Tuzli sagori tri miliona tona uglja svake godine, a toksični otpad izbacuje nedaleko od Dikovića, mesta u kom živi Stojak.

foto: Printscreen BBC

“Zagađenje je toliko jako da se zimi ne mogu otvoriti prozori čak po 10-15 dana. Smrad se toliko oseti, oseti se kako ti u grlu čestice udaraju“, dodao je on.

“Zarobljen“ između deponije i termoelektrane, Goran strahuje za zdravlje svoje porodice. BBC se zbog problema obratio Ministarstvu okoline i turizma Bosne i Hercegovine, ali su dva intervjua sa ministrom otkazana u poslednjem minutu.

Kurir.rs/B92

Foto: Printscreen BBC

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

DECA IZLETELA PRED KAMIONČINU! Snimak od kojeg se kičma ledi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track