Najnovije vesti

(VIDEO) DODIK: Vlast i opozicija imaju zajednički pristup Dejtonu
Foto: Printscreen Youtube

sednice Predsedništva SNSD

(VIDEO) DODIK: Vlast i opozicija imaju zajednički pristup Dejtonu

Bosna i Hercegovina

BANJALUKA - Predsednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da bi bilo odlično ako bi vladajuće stranke i opozicija u Republici Srpskoj mogle da imaju zajednički pristup u očuvanju izvornog Dejtonskog sporazuma i vraćanja institucija koje su Srpskoj oteli visoki predstavnici.

Dodik je novinarima posle sednice Predsedništva SNSD-a u Banjaluci rekao da bi Dejtonski mirovni sporazum mogao da bude deo razgovora sa opozicijom.

"Bilo bi odlično kada bi mogli da imamo sa opozicijom taj zajednički pristup. Dejtonski sporazum je urušila i srušila međunarodna zajednica. Ona je imala nameru da još pre 10 godina devastira Dejtonski sporazum do mere stvaranja unitarne zemlje", rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da su se predstavnici međunarodne zajednice neplanirano zadržali u BiH, jer im je stvaranje unitarne zemlje onemogućeno aktivnostima koje je provodila Srpska.

"Naše aktivnosti su prvo bile da se zaustavi taj bezočni prenos i otimanje naših nadležnosti, a nakon toga krenuti i u proces dovođenja BiH u ustavne okvire", rekao je Dodik.

On kaže da BiH ima svoj ustav i potpuno drugačiju praksu, ali dodaje da su politike koje se moraju voditi u BiH - da se odbaci strani intervencionizam.

"Ako to može da funkcioniše, može da funkcioniše i BiH. Ako je BiH stvar međunarodnog intervencionizma, onda mislim da će se 'valjati u blatu' još nekoliko godina", zaključio je Dodik.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...