Najnovije vesti

(VIDEO) ALEKSIĆI SU 6 DANA SLUŠALI NEOBIČNU BUKU I EHO U KUĆI: Pozvali su pomoć, a onda se šokirali kad su videli šta je u dimnjaku!
Foto: RTRS, Foto: Printscreen/ Youtube

DRAMA U BANJALUCI

(VIDEO) ALEKSIĆI SU 6 DANA SLUŠALI NEOBIČNU BUKU I EHO U KUĆI: Pozvali su pomoć, a onda se šokirali kad su videli šta je u dimnjaku!

Bosna i Hercegovina

Malobrojna grupa koja se bavi promocijom prirodnih bogatstava i istraživanjem faune nedavno je dobila poziv od porodice Aleksić iz Banjaluke. Oni su posle šest dana neobične buke i eha u kući, shvatili da se u njihovom dimnjaku nalazi ptica, iz dimnjaka su izvukli sovu.

Povređena i dehidrirana sova pomoć je našla u rukama stručnjaka. U četvrtak je ponovo raširila krila i vratila se u svoje prirodno stanište. Ovaj put s prstenom koji će je pratiti kroz putovanja.

"Da kažem da je ovo ustvari prva šumska sova koju smo mi uspeli na ovom području da obeležimo jednim orintološkim prstenom koji ima svoj serijski broj", rekao je Draško Adamović, diplomirani inženjer animalne proizvodnje.

Šumska sova zalutala je u urbanu sredinu. S blažom povredom pomoć je dobila u improvizovanoj volijeri. Punog stomaka i saniranih rana, ponovo je raširila krila.

"Ove ptice su teritorijalne po svojim prirodnim odlikama i naša procena je da se u ovom kraju nali i drugi dio ekipe", rakao je Adamović.

Reč je o noćnoj grabljivici čija se prehrana zasniva pretežno na štetnim glodarima. Ptice su vodeći pokazatelji zdravlja sredine u kojoj živimo, otud sve češća pojava sova u gradu na obali Vrbasa.

"Razlog pojave tih predatora je ustvari pokazatelj da ima nekog plena kojim se oni hrane", dodao je Adamović.

Ovo je samo prvi korak da se nauka o proučavanju ptica pomeri s mrtve tačke. Članovi udruženja još se nadaju centru za praktičnu zaštitu, rehabilitaciju i očuvanje povređenih divljih vrsta, te podizanju svesti o njihovom značaju.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...