Najnovije vesti

DODIK: Ratko Mladić ostaje heroj i patriota za srpski narod!
Foto: EPA, Fonet/Nenad Đorđević, EPA/Peter Dejong Pool

reakcija na presudu haškog tribunala

DODIK: Ratko Mladić ostaje heroj i patriota za srpski narod!

Bosna i Hercegovina

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će Ratko Mladić za srpski narod ostati "istorijski heroj i patriota" koji je "u nemogućim uslovima odbranio srpski narod i sprečio novi genocid nad Srbima i BiH i Hrvatskoj".

Prvostepeno veće Haškog tribunala osudilo je danas Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i ostalih zločina tokom rata u BiH.

"Presuda Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću nije presuda srpskoj vojsci i srpskom narodu", kazao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je optužio Haški tribunal za selektivan pristup žrtvama i optuženima za ratne zločine, navodeći da je Mladić bio osuđen i pre nego što je izručen Tribunalu u Hagu.

Dodik je rekao da su od 127 optuženih pred Haškim tribunalom, 90, odnosno 70 odsto, Srbi, da je 28, odnosno 22 odsto, Hrvata, dok je Bošnjaka devet, odnosno sedam odsto. 

On je rekao da je Haški tribunal "amnestirao" zločine nad srpskim žrtvama, zločine mudžahedina koje je u BiH doveo Alija Izetbegović, kao i zločine NATO-a "koji su bombardovali srpske položaje i bacali osiromašeni uranijum, ubijajući budućnost naše dece".

Predsednik RS je kazao da je namera presude Mladiću "dalja satanizacija RS i srpskog naroda".

"Narod u RS ne veruje da je Mladić kriv, za njega je u srpskom narodu rezervisano mesto heroja i Haški tribunal to ne može promeniti", rekao je Dodik, dodavši da će RS pružiti svaku vrstu pomoći Mladiću i njegovoj porodici. Dodik je pozvao na "svesrpsko jedinstvo" oko "ideje državnosti RS i oko Srbije".

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA, Fonet/Nenad Đorđević

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...