SOFTIĆ OPLEO PO PLENKOVIĆU:  Hrvatska ne može da traži reviziju haške predsude, premijer skuplja političke poene!
Foto: Printscreen/ Youtube i Beta, Foto: Printscreen YouTube, Beta

NEMA PRAVNOG OSNOVA

SOFTIĆ OPLEO PO PLENKOVIĆU: Hrvatska ne može da traži reviziju haške predsude, premijer skuplja političke poene!

Bosna i Hercegovina -

Bivši agent Bosne i Hercegovine u procesu pred Međunarodnim sudom pravde Sakib Softić, izjavio je da nije moguće da Hrvatska, kako su to najavili njeni lideri, podnese zahtev za reviziju presude bivšim liderima Herceg-Bosne, Jadranku Prliću i drugima, kojom je potvrđena umešanost Hrvatske u udruženom zločinačkom poduhvatu.

"Nerealno je očekivati da Hrvatska podnese zahtev za reviziju ovih presuda zato što nije stranka u postupku. Ne postoji nikakva mogućnost za to", rekao je Softić.

Prema njegovim rečima, najave premijera Hrvatske Andreja Plenkovića su samo za unutrašnje-političke potrebe, kao i da on ne vidi nikakav drugi razlog zašto to izjavljuje, naročito ne pravni.

"Ukoliko predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković daje izjave, a unapred je svestan da to pravno nije moguće - onda to može biti samo politički motivisano, upotrebljivo u domaćim političkim igrama", kazao je Softić.

On je rekao i da se u BiH i državama regiona vode postupci vezani za zločine počinjene od 1991. do 1995. godine, kao i da se može staviti tačka na rad Haškog tribunala, ali da se ne može staviti tačka na vođenje krivičnih postupaka protiv "nižerangiranih počinilaca ratnih zločinaca".

"U početku je izvršena raspodela između Haškog tribunala i sudova država s područja bivše Jugoslavije. Najteže predmete je uzeo Haški tribunal, a suđenje nižim počiniocima zločina stavljeno je u nadležnost sudova na području bivše Jugoslavije, tako da ovo pitanje ostaje i dalje otvoreno. Ratni zločini ne zastarevaju", rekao je on.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube i Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KAKO SMO PREVARILI NATO... Genijalna ideja naše vojske spasila avione i osramotila Alijansu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track