Najnovije vesti

SKANDAL U BIH: Nestao ratni dnevnik o zločinima počinjenim nad Srbima!
Foto: RTRS

Nečuveno

SKANDAL U BIH: Nestao ratni dnevnik o zločinima počinjenim nad Srbima!

Bosna i Hercegovina

Skandal u Tužilaštvu BiH - gubi se trag dokumentu iz Konjica, u kojem je nekadašnji pripadnik Armije BiH Miralem Macić opisao ratne zločine nad Srbima

"Iz Tužilaštva BiH nestao je original dnevnika koji je o ratnim zbivanjima u Konjicu, pre svega kad je reč o ratnim zločinima nad Srbima, pisao Miralem Macić, nekadašnji pripadnik policije i Armije BiH u Konjicu", rekao je advokat Dušan Tomić, koji je svojevremeno zastupao porodice oštećenih, a zatim i samog Macića, kad je prvobitno izašao iz zatvora.

 

Tomić podseća da je Macić osuđen na 17 godina zatvora, jer je proglašen odgovornim za ubistvo četvoročlane porodice Punković iz Konjica.

 

"Dugo sam posle tog suđenja razgovarao sa Macićem, koji mi je u jednom trenutku rekao da se pokajao. Rekao sam, ako je tako, napiši svojom rukom dnevnik i neka ostane svedočanstvo o svemu onome što se događalo u Konjicu tokom rata i kakvi su zločini činjeni, pre svega prema nedužnim srpskim civilima. Miralem je to i učinio, i to precizno, jasno i sa niz argumenata i detalja. I taj dokument u vidu dnevnika dostavljen je Tužilaštvu BiH", priča Tomić.

foto: YT Printscreen

On kaže da je to praktično svedočenje, pored ostalog, i o zločinima svih 13 osumnjičenih za zločine u Konjicu nad Srbima, kojima je na zahtev Tužilaštva BiH sud odredio pritvor.

 

"Simptomatično je da je original dnevnika nestao, a još u januaru 2012, kad je iznenada u zatvoru Busovača umro Macić, tvrdio sam i ostajem pri tome da je otrovan, kako ne bi i neposredno svedočio o zločinu i zločincima", kaže Tomić.

 

Miralem Macić je u svom dnevniku naveo i svoju ulogu i odgovornost u tim zločinima. Neko se dobro potrudio da original nestane, ali u dogovoru sa postupajućim tužiocem sve ćemo učiniti da validnost fotokopiranog dokumenta bude maksimalno verodostojna", kaže Tomić.

 

(Kurir.rs/Večernje novosti)

(Foto: RTRS)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Vučić, Čović i Bakir koji se javlja za reč!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...