(VIDEO) PODIGNUTA BRANA NA MILJACKI: 11 spasilačkih timova češlja korito reke u potrazi za telom Aldina Mulića
Foto: Printscreen Klix.ba/Davorin Sekulić

ZATVORILI REKU

(VIDEO) PODIGNUTA BRANA NA MILJACKI: 11 spasilačkih timova češlja korito reke u potrazi za telom Aldina Mulića

Bosna i Hercegovina -

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), koja rukovodi akcijama potrage, podigla je branu na Bentbaši kako bi spasioci mogli detaljno da pročešljaju korito Miljacke, u koju je pre 13 dana upao Aldin Mulić.

FUCZ je i ranije razmatrao ovu mogućnost, ali to nije bilo moguće jer bi brana pukla i napravila mnogo veću štetu, a detaljno pretraživanje korita reke nije bilo moguće zbog visokog vodostaja.

"Proteklih danas smo uradili sve što je u našoj moći. Sada su se stekli uslovi da zatvorimo branu, biće zatvorena tri sata i pregledaćemo celo korito od Dolac Malte do ušća u reku Bosnu. Nadamo se da ćemo naći telo, a ako ga ne nađemo, barem ćemo otkloniti ovu mogućnost", kazao je Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a.

Sad je vodostaj opao i Miljacka je zatvorena, a 11 timova FUCZ ušlo je u reku i pretražuje deo od Dolac Malte do ušća u reku Bosnu, dug 11 kilometara. Osim pripadnika FUCZ, u potrazi učestvuju i GSS stanica Sarajevo i GSS Novi Grad, Opštinska služba civilne zaštite Konjic, pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite KS, kao i rodbina i prijatelji stradalog mladića, koji su prethodno upoznati o ovoj akciji.

Aldin Mulić i Irhan Fočo upali su u reku Miljacku u ranim jutarnjim satima 13. decembra. Tijelo Irhana Foče pronađeno je 14. decembra kod Visokog, koji je u prošlu subotu (23. decembar) ukopan na Gradskom groblju Vlakovo.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Printscreen Klix.ba/Davorin Sekulić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track