(VIDEO) PO UZORU NA NAJVEĆA SVETSKA SKIJALIŠTA: Puštena u rad prva gondola u BiH
Foto: Facebook Printscreen

Početak projekta

(VIDEO) PO UZORU NA NAJVEĆA SVETSKA SKIJALIŠTA: Puštena u rad prva gondola u BiH

Bosna i Hercegovina -

U ski-centru Ravna planina na Palama danas je svečano puštena u rad prva i dugoočekivana gondola u BiH.

Svečanom otvaranju prisustvovao je veliki broj političkih zvaničnika, predstavnika diplomatskog kora, te EYOF-a 2019, a najlmađe je zabavljala maskota EYOF-a Grudvi.

"Reč je o gondoli prema Jahorini, kakvu imaju najveća svetska skijališta i koja je prva ove vrste u BiH", rekla je portparolka Ski-centra "Ravna Planina" Borislava Purković.

Projekat gondole prvobitno je nazvan "Jahorina ekspres" i trebalo je da povezuje Pale sa olimpijskom planinom Jahorinom. Međutim, do sada je urađen samo deo trase u Ski-centru "Ravna planina" i finansiran je privatnim novcem.

"Taj plan i dalje stoji. Nije promenjen, samo što je realizovana samo prva faza plana "Jahorina ekspres" na trasi dužine 1.400 metara, od ulazne do izlazne stanice u Ski-centru "Ravna planina". To bi trebalo da bude prva međustanica do Jahorine. Nastavak projekta "Jahorina ekspres" očekujemo u skorijoj budućnosti. Međutim, očekujemo da se uključe i nadležni organi povezani sa tom pričom, prvenstveno Olimpijski centar Jahorina, pa onda i institucije jer bi to bilo od značaja kako za lokalne zajednice, tako i na državnom nivou. Poznato je svima da je mnogo svetskih skijališta povezano na taj način, kabinskim gondolama. Bilo bi fantastično kada bismo to napravili i ovde", istakla je ranije Purkovićeva.

Namera je da gondola bude u funkciji tokom cele godine, a ne samo za vreme sezone skijanja. U vansezonskom periodu služiće za panoramsko razgledanje.

Kapacitet gondole je 2.200 skijaša na sat, a ima ukupno 18 kabina u koju može stati 10 skijaša, odnosno putnika.

Prva faza izgradnje gondole koštala je 30 miliona KM, a osim gondole, izgrađeno je i sedam i po kilometara novih ski-staza. Druga faza podrazumeva izgradnju gondole prema vrhu Ogorjelica na Jahorini.

Cena povratne karte za gondolu iznosi 5 KM koja je jedinstvena i važiće tokom cele godine.

Kurir.rs/Faktor.ba

Foto: Facebook Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! VLADA SRBIJE JEDVA DOBILA TROJKU!!!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track