(VIDEO) POSLE HITNE EVAKUACIJE U BANJALUCI: Povratak studenata u domove ide sporo!
Foto: RTRS, Foto: Printscreen/ Youtube

PAVILJONI OTVORENI

(VIDEO) POSLE HITNE EVAKUACIJE U BANJALUCI: Povratak studenata u domove ide sporo!

Bosna i Hercegovina -

Posle 13 dana od evakuacije i prekida nastave, studenti banjalučkog Univerziteta ponovo su na fakultetima, a vraćaju se i u paviljone Studentskog centra "Nikola Tesla".

Iako su domovi, bar zvanično, otvoreni još od subote, useljenje ide prilično sporo. Tako je do sada useljeno samo 450 od 1.020 evakuisanih. Dok se studenti žale na uslove pri povratku, uprava Centra tvrdi da radi najviše moguće.

foto: Printscreen/ Youtube

U svoju sobu, na četvrtom spratu prvog studenstkog paviljona, vratila se Slavenka Stojanović. Ljuta je jer nijednu informaciju nije dobila zvaničnim putem, pa sve do dolaska u dom nije znala gde će biti smeštena. Јoš je više zabrinjava da četvrti sprat, na kom je sada među retkim stanarima, nema sanitarnu dozvolu. Ipak kaže, u odnosu na dan kada je evakuisana, stanje je dosta bolje.

"Ovo oko tuš kabine su radili, bilo je oštećeno i mokro. Verovatno su gletovali ili tako nešto. Ostalo nisu ništa radili. Sad soba, kako smo prebrisali prašinu, izgleda kao da ništa nije bilo, ali je dovoljno pogledati kroz prozor na drugi paviljon", rekla je Stojanović.

A drugi paviljon do daljnjeg će biti bez studenata. Proglašen je neuslovnim za stanovanje, pa se njegovi nekadašnji stanovnici preusmeravaju u druge paviljone. Iz Studentskog parlamenta kažu da je sporni sprat u prvom paviljonu dobio dozvolu, ali da neće odustati od zahteva da odgovorni za ovakvo stanje u celom Centru odgovaraju.

foto: Printscreen/ Youtube

"Mi ćemo biti zadovoljni tek 31. marta kada se završi rekonstrukcija prvog i drugog paviljona, jer je tako i najavljena. Tek tada ćemo biti zadovoljni, jer je stanje u ova dva paviljona alarmantno", istakao je predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Željko Sladojević.

Takvog stanja svestan je i direktor Centra koji tvrdi da se radi najviše u ovakvim okolnostima. Majstori su i danas na krovu prvog paviljona, treći je već dobio novi, a zbog nefunkcionalnosti drugog – u paviljonima tri i četiri prošireni su kapaciteti.

foto: Printscreen/ Youtube

"Upravni odbor je doneo odluku, do 26. januara studenti imaju mogućnost da dođu i da se prijave i izjasne kada će doći jer ima jedan broj studenata koji će doći posle praznika, tako da do 26. očekujemo da ćemo kapacitete popuniti", izjavio je direktor Studentskog centra "Nikola Tesla" Banjaluka Zoran Babić.

Јedina svetla tačka ove studentske priče je to što oni u prvom paviljonu, i preseljeni u treći i četvrti sada neće plaćati smeštaj, dok ostali plaćaju niže cene. Gde je više od 500 evakuisanih studenata, za sada se ne zna. A dok odbrojavaju dane do Nove godine, studenti se brinu za ispitne rokove i izgubljene časove. Zato su iz Studentskog parlamenta od Univerziteta zatražili pomeranje ispitnog roka za sedam dana, koji bi bar prema njihovom zahtevu trebalo da počne 29. januara

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track