POKOLJ JE BIO SPREMAN, STOTINE SRBA USTAŠE HTELE DA UBIJU DINAMITOM U CRKVI: Tuzlanski muftija spasao je sve Srbe, ovaj musliman je jedan od NAJVEĆIH HEROJA RATA!
Foto: Privatna Arhiva

priča o čojstvu i junaštvu

POKOLJ JE BIO SPREMAN, STOTINE SRBA USTAŠE HTELE DA UBIJU DINAMITOM U CRKVI: Tuzlanski muftija spasao je sve Srbe, ovaj musliman je jedan od NAJVEĆIH HEROJA RATA!

Bosna i Hercegovina -

Božić 1942. godine mogao je da bude strašan dan za Srbe u Tuzli. Ustaše su planirale na Badnje veče dignu u vazduh pravoslavnu crkvu Uspenja Presvete Bogorodice sa nekoliko stotina vernika u njoj, a da odmah zatim izvrše pogrom Srba i Jevreja u gradu i okolnim selima.

Ali, plan im je osujetio jedan musliman...

Muftija, najviši gradski verski poglavar, u penziji, Šefket efendija Kurt, tada već u 63. godini, saznao je za taj plan. Odmah se uputio kod nemačkog komandanta mesta i preneo mu traženje uglednih tuzlanskih muslimana da se pokolj spreči, zapretivši da će se ceo grad u protivnom odmetnuti u šumu.

Nemačka komanda je procenila situaciju i zaključila da je u njenom interesu da se ustaše zaustave. Po gradu su istaknuti plakati sa upozorenjem da "niko ne sme nikoga zlostavljati, oduzimati ili rušiti tuđu imovinu i dirati živalj koji slavi".

foto: Printscreen YouTube

Potom su se Šefket efendija Kurt i hadži Hasanaga Pašić, predratni gradonačelnik Tuzle, uputili u Zagreb, kod ustaškog ministra unutrašnjih poslova i Pavelićeve desne ruke, Andrije Artukovića. Njemu su takođe izneli zahtev da ustaše ostave na miru Srbe u Tuzli. Ostalo je zabeleženo da je razgovor bio vrlo neprijatan, pun međusobnih optužbi, i da je Artuković repetirao pištolj i pretio tuzlasnkim uglednicima.

Oni su, međutim, ostali postojani u svojim zahtevima, a argument im je bio isti kao i u razgovoru s Nemcima - svi će preći partizanima ako im se ne usliše zahtevi.

Tuzla
Tuzlafoto: Printscreen BBC

Činjenica je da je najveći broj tuzlanskih Srba i Jevreja u Drugom svetskom ratu izbegao tragičnu sudbinu sunarodnika u ostalim delovima Jugoslavije.

Muftija Šefket ef. Kurt umro je 1963. u 84. godini.

Desetak hiljada građana Tuzle i okoline došlo je na njegovu dženazu (sahranu), a dirljiv govor održao je prota Đorđe Jovanović. Prota je još tražio da, kao izraz posebnog uvažavanja, bude jedan od onih koji će muftijino telo spustiti u grob...

(Kurir.rs/Momčilo Petrović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ORILA SE BANJA LUKA! Narod i vojska Republike Srpske spektakularno proslavili Dan RS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track