Najnovije vesti

BANJALUČANKA PODMITILA POGREŠNOG LEKARA: Odmah tražila povraćaj novca, a odgovor će vas iznenaditi
Foto: Profimedia

korupcija

BANJALUČANKA PODMITILA POGREŠNOG LEKARA: Odmah tražila povraćaj novca, a odgovor će vas iznenaditi

Bosna i Hercegovina

Mito i korupcija u zdravstvu BiH sve više liče na tragikomediju u kojoj se kao u nekom lavirintu apsurdne stvarnosti vrte oboleli i njihovi bližnji.

O tome svedoči i ova objava i na Fejsbuku mladića B.Đ., koji je često boravio na lečenju u Univerzitetskom i kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Poznanica je “potkupila” određenog doktora, dala mu je 100 evra da bolje paze na njenog oca, pošto su ga zanemarili na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci.

Priča počinje na hodniku, gde je srela, do tad njoj nepoznatog doktora, a kojem se požalila na uslove lečenja i stanje u kojem se nalazi njen otac.

On je nju uljudno saslušao i ohrabrivao, rekao da lično vodi brigu o njenom ocu, nakon čega mu je dala kovertu sa novcem. Doktor joj je još jednom pružio reči utehe i ohrabrenja, te zamolio za strpljenje i strpao kovertu u džep.

Nakon obavljenog razgovora ušla je u sobu gde leži njen otac i kazala mu da je upravo završila razgovor sa njegovim doktorom, da ništa ne brine i da će ga od sad bolje negovati. Baš zato što ga je “počastila” sa 100 evra. Otac ju je gledao zbunjeno i rekao: “Draga, ali mene vodi doktorica (imenovao je), a taj čovek je jednom ili dva puta bio u ovoj sobi i to dok je dežurao. Taj čovek nema gotovo nikakve veze sa mnom” te se požalio na loše higijenske uslove, neudoban krevet, loše grejanje i na to da nema neophodan mir za odmor i san.

Pošto su sobe prenatrpane i stalno se u njegovoj neposrednoj blizini dešava neka “frka”.

Ona se osećala namagarčeno, razočarano i osećala je ljutnju. U afektu je otišla da traži tog određenog doktore, kojeg je ubrzo i pronašla u njegovoj radnoj sobi. Razgovarao je sa svojim pacijentom. Upala je u razgovor, rekla mu je sve što joj je na duši (piiii) i zatražila nazad novac koji mu je dala. On je postiđen, pošto se sva ta situacija odigravala pred jednim drugim pacijentom, gospodin srednjih godina, bez reči zavukao ruku u džep i dao joj kovertu.

Nakon što se vratila kući, emotivno iscrpljena, otvorila je kovertu i umesto 100 evra pronašla je 1000KM (500 evra). Ni manje ni više. U toj gužvi i brzini dao joj je pogrešnu kovertu, koju je verovatno dobio od čoveka koji je baš tad i sedeo kod njega.

Da sam normalan poludeo bih. I ova priča, da se razumemo, nema neku posebnu poruku. Ona čak ne prikazuje ni apsurd našeg društva, zato što je i taj apsurd postao pravilo. Zapravo to sad slobodno možemo nazvati pravilom apsurda, termin svojstven našim prostorima. Nažalost. Laku noć, Bosno i Hercegovino, a ko poslednji izađe neka ugasi ulična svetla", naveo je ovaj mladić na svoj Fejsbuk profilu.

Iako zdravstvo građani smatraju izuzetno korumpiranim, retko odlučuju i da prijavljuju ovakve slučajeve.

Činjenica je da su ljudi najranjiviji kada su bolesni, pa je zdravstvo jedna od oblasti gde korisnici i sami nude mito verujući da će na taj način obezbediti bolji medicinski tretman, međutim, velika je razlika između nekog slatkiša i bobmbonjere i koverte sa stotinama evra.

Korpucija je teška bolest koja hara zdravstvenim ustanovama na prostorima bivše Jugoslavije. Koliko je ta bolest opako zarazna po domaćina, pokazuje džep i savest lekara, aktera slučaja koji je opisao ovaj mladić.

Kurir.rs/Blic

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVO JE NAJGORI VOZAČ NA SVETU!! Ne brinite, niste vi u pitanju!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...