TRAŽE IZMENU IZBORNOG ZAKONA: Hrvati u BiH prete da će blokirati formiranje vlasti
Foto: Youtube/Printscreen

hoće promenU ustava

TRAŽE IZMENU IZBORNOG ZAKONA: Hrvati u BiH prete da će blokirati formiranje vlasti

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH, Božo Ljubić, izjavio je danas u Mostaru da postoji mogućnost da Hrvati blokiraju formiranje vlasti u Federaciji BiH i na državnom nivou ako se pre oktobarskih izbora ne usvoji novi Izborni zakon BiH.

Glavni odbor HNS-a pripremio je amandmane na rezoluciju Saveta Evrope o BiH, koji se odnose na izmene izbornog zakonodavstva i ustavne promene koje se moraju sprovesti da bi se poštovala presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", kao i presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Ljubić je naveo da se u nacrtu rezolucije pozivaju politički akteri u BiH da usvoje neophodne promene Ustava da bi se izbori mogli provesti na osnovu presude Evropskog suda u Strazburu.

"Nacrt rezolucije traži da se şprovede odluka Ustavnog suda iz decembra 2016. godine o sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH o takozvanom 'slučaju Ljubić' pre sledećih izbora. Ako se to ne desi, postoji rizik da će biti blokirano formiranje vlasti na nivou Federacije BiH i državnom nivou", kazao je Ljubić novinarima u Mostaru.

foto: Profimedia

Evropski sud u Strazburu ranije je doneo presudu u slučaju "Sejdić-Finci", prema kojoj BiH mora izmeniti Ustav i Izborni zakon kako bi se i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo kandidovanje za člana Predsedništva BiH i izbor delegata u Dom naroda parlamenta BiH.

Ustavni sud BiH je na osnovu Ljubićeve apelacije iz Izbornog zakona BiH van snage stavio odredbu prema kojoj se prilikom izbora delegate u Dom naroda Federacije BiH "svakom konstitutivnom narodu daje jedno mesto u svakom kantonu".

foto: Profimedia

Hrvati u BiH traže da se izmenama Izbornog zakona onemogući da hrvatski član Predsedništva BiH, koji se kao i bošnjački član Predsedništva bira u Federaciji BiH, bude izabran većinskim bošnjačkim glasovima, kao što je to bio ranije bio slučaj pri izboru Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Ljubić je kazao da HNS podržava izmene Ustava BiH, ako se do toga može doći, ali da smatra da se izbor članova Predsedništva BiH mora rešiti kroz izmene Izbornog zakona BiH.

Upitan da li se mogu istovremeno sprovesti odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, on je odgovorio da u formalno-pravnom smislu ne mogu.

Kurir.rs/Beta Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! ISTORIJSKI SUSRET U BEOGRADU POSLE TRI DECENIJE! Evo šta Srbija može da očekuje od posete japanskog premijera!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track