(FOTO, VIDEO) SRPSKA PLIVALA ZA ČASNI KRST: Hrabri mladići i devojke s verom u Boga u ledenu vodu!
Foto:SRNA, Foto: Srna/RTRS

ŠIROM RS

(FOTO, VIDEO) SRPSKA PLIVALA ZA ČASNI KRST: Hrabri mladići i devojke s verom u Boga u ledenu vodu!

Bosna i Hercegovina -

Širom Republike Srpske organizovane su manifestacije plivanja za Časni krst, a centralno obeležavanje u Banjaluci je počelo služenjem Svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Liturgiju je služio vladika banjalučki Jefrem, koji je okupljenim vernicima uputio pozdrav "Bog se javi!", uz poziv da učestvuju u bogojavljenskoj litiji.

Nakon liturgije, usledilo je osveštavanje bogojavljenske vodice, sa kojom će sveštenici blagosloviti domove vernika.

Bogojavljenska litija krenula je od Sabornog hrama Hrista Spasitelja, odakle ide do Gradskog mosta, gde će se obaviti osveštavanje vode i plivanje za Časni krst, za koje su se ove godine prijavila 33 plivača.

I u mnogim gradovima i mestima održava se takmičenje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode.

Nikola Lješković (25) iz Trebinja prvi je doplivao do Časnog krsta, kojeg je nakon vodoosveštanja u reku Trebišnjicu spustio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Trebišnjicom, od Starog grada do obale ispred hotela Leotar danas je, na Bogojavljenje, plivalo pedesetak mladića, među kojima je bila i tridesetogodošnja Dragica Drapić, koja je prvi put učestvovala u plivanju za Časni krst.

Dvadesetpetogodišnji Zoran Vidović prvi je doplivao do Časnog krsta na reci Ukrini u Derventi.

"Pet godina učestvujem i četvrti put osvajam Časni krst. Nešto me vuče da to činim, motivacija dolazi sama", rekao je Vidović, koji je po zanimanju bravar.

Vidoviću su društvo pravili Darko Malić (24), prvi put Branislav Nikolić (18) i prošlogodišnji pobjednik Zlatko Pazurević (24).

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovedanje hrišćanske vere.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: SRNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track