REKORDNA GODINA ZA PROIZVOĐAČE MUNICIJE U BiH: Izvoz udvostručen, roba sve traženija
Foto: Profimedia

statistika

REKORDNA GODINA ZA PROIZVOĐAČE MUNICIJE U BiH: Izvoz udvostručen, roba sve traženija

Bosna i Hercegovina -

Bosna i Hercegovina je od januara do decembra 2017. godine u druge zemlje izvezla više od 193 miliona konvertibilnih maraka vrednosti robe iz namenske industrije – prvenstveno oružja i municije.

Samo u decembru izvezeno je gotovo 30 miliona konvertibilnih maraka što je rast za 20 odsto u odnosu na novembar, dok je uvoz iznosio 14 miliona konvertibilnih maraka za celu godinu.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, izvoz za 2017. godinu predstavlja 113 odsto iznosa izvoza iz 2016. godine, što je rast od 13 odsto. Takođe, narastao je i uvoz pa se on prepoznaje u rastu za 35 odsto, prenosi Klix.ba.

Godine 2016. BiH je uspela u inostranstvu prodati oružje i municiju u vrednosti od 171 milion KM, što je, opet, predstavljalo rast za 25 odsto u odnosu na 2015. godinu. Uvoz je bio zaokružen na 10 miliona KM.

Godine 2015. BiH je izvoz oružja i municije okončala sa cifrom od 136 miliona KM što je bilo izuzetno povoljno u odnosu na 2014. jer je zabeležen rast za čak 47 odsto! Uvoz je te godine bio upola manji nego danas – 7 miliona KM.

Godine 2014. izvoz se ogledao u ciframa ispod 100 miliona KM – tada je BiH prodala svoje proizvoda iz namenske industrije za oko 92 miliona KM, dok je uvoz bio oko šest miliona KM.

Iz navedenih podataka Agencije za statistiku BiH da se zaključiti kako je namenska industrija, kada je u pitanju izvoz, u poslednje četiri godine doživela respektabilnu ekspanziju udvostručivši svoju dobit.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! ČEDOMIR JOVANOVIĆ ZNAO ZA ĐINĐIĆEVO UBISTVO?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track