KAO KOD HIČKOKA! STRUČNJAK ZA PTICE UPOZORAVA SARAJLIJE: Evo zašto nas agresivne vrane napadaju
Foto: Profimedia

obožavaju deponije

KAO KOD HIČKOKA! STRUČNJAK ZA PTICE UPOZORAVA SARAJLIJE: Evo zašto nas agresivne vrane napadaju

Bosna i Hercegovina -

Vrane u Sarajevu, iz godine u godinu, postaju sve veći problem stanovnika glavnog grada BiH.

Jata ovih agresivnih ptica koja stalno rastu, prema trvdnjama građana, "zaposela" su neka naselja, poput Otoke i Dobrinje. Nisu retki slučajevi da vrane napadaju i prolaznike. U Ornitološkom savezu BiH kažu kako ih građani često zovu zbog napada ovih ptica.

"Reč je o agresivnijim pticama, koje su postale jedna vrsta grabljivica, i koje se jako brzo množe. Sarajevo im je pogodno tlo, zbog blizine deponije, ali i nemara građana, koji ostatke hrane bacaju gde stignu. Mislim da je to pravi razlog što su se namnožile, i sada predstavljaju pravi problem" objasnio je ornitolog Nenad Mlađen.

foto: Profimedia

On je dodao da vrane napadaju građane u vreme parenja, a to je od marta do leta.

"Razlog je što su veoma brižni roditelji, pa ako se približite gnezdu, vrana će vas bez oklevanja napasti. Zbog toga se veliki broj napada dogodio upravo u parkovima i u blizini krošnji drveća" ističe Mlađen.

Sa problemom prekomernog broja vrana suočili su se i neki gradovi u Hrvatskoj, ali, kako kaže Mlađen, oni to rešavaju uništavanjem gnezda u gradskim zonama.

"Mislim da bi to trebalo primeniti i kod nas. Nadležni bi trebalo da dogovore sa lovačkim društvima da se počne sa odstrelom tih ptica. Najbolje bi to bilo raditi u zimskom periodu, kada im nije sezona parenja, otići na gradsku deponiju, gde ih ima najviše, i reducirati broj. Znam da će sada neko pomisliti, koliko je etično ubijati ptice. Mnogi ubijaju i druge koje nisu štetočine, pa zašto ne i vrane koje polako postaju problem ovog grada" kazao je Mlađen.

Kurir.rs / Faktor.ba

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: SVEDOČILA SNAJA ZORANA MARJANOVIĆA! Evo šta je tužilaštvo htelo da čuje od nje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track